Wat zijn De Leestips?

De Leestips zijn waardevolle aanbevelingen voor jonge lezers die op zoek zijn naar boeken die hen kunnen inspireren, uitdagen en vermaken. Omdat ze een cruciale rol spelen in het promoten van lezen onder jongeren, bijdragen aan het bereiken van de missie van De Jonge Jury en het allerbelangrijkste: dat jongeren plezier krijgen in lezen. In dit blog gaan we het daarom hebben over de betekenis en het belang van de Leestips, met specifieke aandacht voor het initiatief van De Jonge Jury.

De Leestips zijn samengesteld door jonge lezers voor jonge lezers. Dat zorgt ervoor dat de boekadviezen ook specifiek gericht zijn op jonge lezers tussen de 12 en 15 jaar oud. Omdat jongeren zich vaker kunnen identificeren met wat hun leeftijdsgenoten leuk vinden, zorgen de Leestips regelmatig voor een vergrote intrinsieke leesmotivatie. De Jonge Jury Leestips zijn samengesteld door het Jonge Jury Boekgenootschap. Zij zorgen voor tien jeugdboekadviezen voor jongeren zodat ze makkelijker boeken kunnen kiezen die bij hun passen. .

de Leestips selectieproces

Het selectieproces van De Jonge Jury Leestips is een van de belangrijkste taken. Tien leden van het Jonge Jury Boekgenootschap krijgen de eer en verantwoordelijkheid om uit de groslijst tien de Leestips te selecteren. Hierbij spelen criteria zoals kwaliteit, diversiteit en aansluiting bij de doelgroep een grote rol. Deze tien de Leestips vormen de basis voor het lesmateriaal en bieden jonge lezers een gevarieerde en boeiende selectie boeken om uit te kiezen.

Diversiteit en Inclusie

Het is essentieel dat het lesmateriaal dat bij de Leestips hoort, aandacht besteedt aan diversiteit en inclusie. Hierbij komt Henna Goudzand als externe expert in beeld. Ze zorgt ervoor dat het lesmateriaal de diversiteit in de boekenselectie weerspiegelt en dat er ruimte is voor verschillende perspectieven en achtergronden. Dit is van groot belang om ervoor te zorgen dat de Leestips een brede en inclusieve leeservaring bieden.

Waardevol instrument

In conclusie, de Leestips zijn een waardevol instrument om de liefde voor lezen bij jonge lezers te bevorderen. Omdat ze zijn samengesteld door jonge juryleden zelf, bieden ze een gevarieerde selectie boeken die jongeren kunnen inspireren en aanmoedigen om te lezen. Door de aandacht voor diversiteit, inclusie en het voortdurende streven naar verbetering, blijven ze een krachtig instrument om de intrinsieke leesmotivatie van jonge lezers te vergroten. Ze dragen bij aan het vormen van de lezers van morgen en het bevorderen van een levenslange liefde voor literatuur.

Lesmateriaal en de Leestips

Vanaf medio december zijn de Leestips allemaal bekend. Daarna wordt in januari 2024 het lesmateriaal dat bij de gekozen boeken hoort beschikbaar gesteld aan docenten. Dit materiaal bevat tien lesbrieven, een korte en bondige handleiding voor docenten en de Jonge Jury-folder.

Het lesmateriaal vormt een waardevolle aanvulling voor docenten om leesmotivatie onder hun leerlingen te bevorderen en literatuur tot leven te brengen in het klaslokaal. Het biedt hen handvatten om diepgaande discussies over de boeken te faciliteren en de intrinsieke motivatie van leerlingen te vergroten.

Leestip Jonge Jury Boekgenootschap 2024 Jeugdboek 24 uur van Marcel van Driel

24 uur

Marcel van Driel

Leestip Jonge Jury Boekgenootschap 2024 Jeugdboek Catch van Elvin Post

Catch

Elvin Post

Leestip Jonge Jury Boekgenootschap 2024 Jeugdboek De Levens van Lanya Mirjam Oldenhave

De levens van Lanya

Mirjam Oldenhave

Leestip Jonge Jury Boekgenootschap 2024 Jeugdboek De spin en de sleutel van Anna Woltz

De spin en de sleutel

Anna Woltz

Leestip Jonge Jury Boekgenootschap 2024 Jeugdboek Duizend en ik Yorick Goldewijk

Duizend & ik

Yorick Goldewijk

Leestip Jonge Jury Boekgenootschap 2024 Jeugdboek IQ van Erik Jan Tillema

IQ

Erik-Jan Tillema

Leestip Jonge Jury Boekgenootschap 2024 Jeugdboek Jimi Fender Johnson van Buddy Tegenbosch

Jimi Fender Johnson

Buddy Tegenbosch

Leestip Jonge Jury Boekgenootschap 2024 Jeugdboek Neem Nooit Een Beste Vriend van Erna Sassen

Neem nooit een beste vriend

Erna Sassen

Leestip Jonge Jury Boekgenootschap 2024 Jeugdboek Rugzwemmen van Marc ter Horst

Rugzwemmen

Marc ter Horst

Leestip Jonge Jury Boekgenootschap 2024 Jeugdboek Woorden van Glas Pamela Sharon

Woorden van glas

Pamela Sharon

Deel deze pagina:

Blogs