Educatie

Vanaf september lezen de leerlingen voor de Jonge Jury 2020 en kunnen ze meedoen aan de Jonge Jury Wildcard Wedstrijd.

De groslijst met de titels die voor de Prijs van de Jonge Jury 2020 in aanmerking komen, staat nu al online en wordt wekelijks bijgewerkt.

 

Naar de groslijst
  • In september starten de leerlingen met lezen van de titels uit de groslijst.
  • Het Jonge Jury Boekgenootschap draagt van de groslijst tien boeken aan die samen de Leestips vormen (peer-to-peer).
  • De elfde Leestip komt voort uit de Jonge Jury Wildcard Wedstrijd en wordt aangedragen door de leerlingen.
  • De tips zijn onderverdeeld voor leerlingen in de onderbouw van vmbo-basis tot en met de theoretische leerweg en havo, vwo en gymnasium.
  • Als u ervoor kiest om de Dag van de Jonge Jury Lokaal te vieren, krijgt u een auteur op bezoek en kunt u met een speciale lesbrief aan de slag.

Samenwerking met de schoolmediatheek

Samen met de schoolmediatheek brengt u de Jonge Jury effectief onder de aandacht van uw leerlingen. Door stemformulieren en aanvullende informatie over de Jonge Jury in de mediatheek beschikbaar te stellen, worden leerlingen extra gemotiveerd om hun stem uit te brengen. De schoolmediathecaris kan in uw lessen boeken introduceren en aangeven welke boeken die gelezen worden voor de Jonge Jury te verkrijgen zijn in de mediatheek. De schoolmediathecaris kan u ook ondersteunen door het aanbieden van achtergrondinformatie.

Samenwerking met de openbare bibliotheek

Bibliothecarissen zijn goed op de hoogte van de Jonge Jury en hebben vaak een zeer grondige kennis van jeugdliteratuur en van het niveau van jeugdboeken. Zij kunnen u met leencollecties én met verschillende activiteiten en materialen ondersteunen. Mocht u niet zeker weten of een bepaalde titel voor de Jonge Jury in aanmerking komt, dan kunt u dit door de bibliothecaris in de computer laten opzoeken. Voor informatie en afspraken over samenwerking kunt u het best zo spoedig mogelijk contact opnemen met de openbare bibliotheek in uw omgeving.

Stemprocedure sluit aan bij de lessen

Tot 1 mei 2019 konden uw leerlingen stemmen op een of meerdere van hun favoriete boeken uit de door u behandelde selectie uit de Leestips. In de klas konden zij met elkaar in discussie gaan om te bepalen welk boek de Prijs van de Jonge Jury verdient. Stemmen kon via de stemmodule of met het te downloaden stemformulier. Als hun favoriete titel niet bij de elf Leestips stonden, dan konden zij die zelf handmatig toevoegen. Zo blijft de Jonge Jury de enige echte publieksprijs voor het beste jeugdboek. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Dag van de Jonge Jury, die plaatsvindt op 3 juni 2020.

Ontwerpwedstrijd

Leerlingen vinden het uitdagend om een eigen cover te maken voor een boek dat hen heeft aangesproken. Soms omdat ze de bestaande cover niet mooi vinden of omdat ze tijdens het lezen op een heel ander idee komen, maar vooral omdat het leuk is de fantasie op die manier te prikkelen.

Voor de Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2018 is door Marc Suvaal, vormgever bij Uitgeverij Lemniscaat, een inspirerende lesbrief voor docenten en leerlingen gemaakt die stapsgewijs uitlegt hoe het ontwerp van een boekcover tot stand komt. In de lesbrief worden allerhande tips & tricks én voorbeelden gegeven.

Download de lesbrief voor docenten Download de lesbrief voor leerlingen

Recensiewedstrijd

Om geïnformeerd te kunnen stemmen is oefenen met het vormen en het onderbouwen van een mening cruciaal. Met de Jonge Jury Recensiewedstrijd dagen we leerlingen uit om hier actief mee aan de slag te gaan.

Dag van de Jonge Jury 2020

Op woensdag 3 juni 2020 is het weer tijd voor de Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg in Utrecht!  Tijdens dit unieke eendaagse festival waarin jeugdboeken en auteurs centraal staan, volgen leerlingen workshops en gaan zij in gesprek met hun favoriete auteurs. In het gangenprogramma vinden zij ontspanning bij de diverse spellen en workshops, en struinen zij rond langs de vele (boeken)stands. Het hoogtepunt van de dag is de uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury 2020.

Bekijk voor een sfeerimpressie de livestream terug van de Dag van de Jonge Jury 2019.

Dag van de Jonge Jury Lokaal

Vier de Dag van de Jonge Jury in uw eigen klaslokaal, mediatheek of aula. Met de Dag van de Jonge Jury Lokaal (€ 425,- incl. 9% btw) heeft u alles in huis om in uw eigen klaslokaal, aula of mediatheek de Dag van de Jonge Jury te vieren en dit kan ook na 3 juni 2020*.

De viering Lokaal omvat:

  1. gebruik van de speciale lesbrief rond de Jonge Jury voor een inspirerende verwerkingsopdracht in de klas. De uitwerkingen hiervan kunnen zonder meer in het fictiedossier van uw leerlingen;
  2. een auteursbezoek aan de school! Een bekende jeugdliteraire auteur** gaat in gesprek met uw leerlingen.

*  de indeling bepaalt u zelf
** de drie genomineerde auteurs zijn alleen in Utrecht aanwezig

Let op: er kan betaald worden met Cultuurkaarttegoed!

Deel deze pagina: