De tien leestips

De tien leden van het Jonge Jury Boekgenootschap hebben de eervolle en belangrijke taak om uit de groslijst hun favoriete boek te kiezen, hun Leestip voor leeftijdsgenoten.

De groslijst

De Jonge Jury leest alle oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdliteratuur* die is uitgekomen in 2023. Op deze longlist staan álle boeken die meedingen naar de Prijs van de Jonge Jury of de Jonge Jury Debuutprijs 2024.

*jeugdliteratuur geschikt voor de leeftijd 12 t/m 15 jaar (NUR-codes 284, 285, 240, 292, 293)

tip van de week

Elke week delen wij een titel van de groslijst als leesinspiratie. Bekijk alle tips voor de Jonge Jury via de button hieronder.

Gratis lessuggesties

Bij elke Leestip hebben we een kant-en-klare lessuggestie ontwikkeld. Deze kunt u kosteloos bij ons bestellen en verweven in uw les. Daarnaast is er een algemene lessuggestie beschikbaar, die u kunt gebruiken om elk boek van de groslijst klassikaal te behandelen.

Bestel gratis lessuggesties

doorleestips

In onze folder vindt u onze doorleeslijst en andere inspirerende leestips! Ook kan de folder gebruikt worden om leerlingen te informeren en enthousiasmeren om aan de slag te gaan met lezen en met de Leestips van het Jonge Jury Boekgenootschap.

Download de folder

het jubileum van de jonge jury

In 2025 viert de Jonge Jury haar 25-jarige bestaan! Tijdens dit jubileumjaar wordt de schatkist aan lesmateriaal geopend en kunt u uw leerlingen kennis laten maken met de leukste Leestips van de afgelopen 25 jaar. De jubileumeditie van de Dag van de Jonge Jury 2025 vindt plaats op dinsdag 27 mei 2025 in de Doelen in Rotterdam.

Bestel tickets voor de Dag van de Jonge Jury 2025!

Winnaar Prijs van de Jonge Jury 2024

Benieuwd naar de eerste reactie van Buddy Tegenbosch nadat hij de Prijs van de Jonge Jury 2024 in ontvangst heeft genomen? En nieuwsgierig naar de winnaar van de Jonge Jury Debuutprijs 2024? Lees het in ons nieuwsbericht!

Lees het nieuwsbericht