Drie vragen aan… de redacteur van Rob Ruggenberg

Het boek Offerkind van schrijver Rob Ruggenberg is één van de elf Leestips van de Jonge Jury 2021.

Rob Ruggenberg overleed in 2019. Hij heeft zijn boek Offerkind nog net kunnen afronden. Zijn redacteur Dik Zweekhorst (Querido) beantwoordde drie vragen over Rob, het uitgebreide onderzoek dat Rob deed voor zijn boeken en natuurlijk het boek Offerkind.

Rob Ruggenberg heeft verschillende boeken op zijn naam staan. Waarom denk je dat hij besloot om Offerkind te gaan schrijven?

Rob is opgegroeid in Wassenaar en speelde als kind in de weilanden bij de duinen. Op diezelfde plek werd jaren later een massagraf gevonden met de skeletten van twaalf kinderen en volwassenen die door geweld gestorven waren. Het was ongeveer vierduizend jaar geleden was dat die mensen vermoord waren.

Rob vond het zo bijzonder dat hij al die tijd gespeeld had op een plek waar mensen begraven lagen, dat hij meteen wist dat hij daar ooit een boek over zou schrijven. Hij wilde uitzoeken wat er met die mensen gebeurd kon zijn.

Waar haalde Rob Ruggenberg inspiratie voor het schrijven vandaan?

Voor al zijn boeken heeft Rob altijd veel onderzoek gedaan om te weten hoe het vroeger echt was, en dat vond hij heel spannend om te doen.  Hij ging op zoek in oude boeken en documenten en dan vond hij waargebeurde verhalen over mensen van vroeger die hij in zijn boeken kon verwerken. Hij sprak ook veel deskundigen. Om Offerkind te kunnen schrijven sprak hij vooral met archeologen die weten hoe het was In Nederland vierduizend jaar geleden. En hij ging naar plekken die in het boek voorkomen. Naar de Veluwe bijvoorbeeld om daar de resten van grafheuvels te bekijken. Dat gaf hem inspiratie voor het begin van het verhaal van Aïn en Kraai.

Welk personage uit het boek zou Rob Ruggenberg zijn en waarom?

Aïn is de hoofdpersoon in Offerkind en na een afschuwelijke gebeurtenis moet ze vluchten uit haar dorp. Ze is moedig en eigenwijs en ze wil meer van de wereld zien dan de plek waar ze geboren is. Daarin lijkt ze op Rob zelf. Rob probeerde als klein kind al eens met een roeiboot naar Engeland te varen (maar hij kwam niet ver) en toen hij op de middelbare school een slecht rapport had, wilde hij liever weglopen dan naar huis gaan. Hij ging naar de haven in Rotterdam en probeerde als verstekeling aan boord van een schip te komen. Maar hij werd tegengehouden door een man die op wacht stond. Later ging hij bij de marine om te gaan varen en veel van de wereld te zien.

T/m maandag 3 mei 2021 kan er via de website van de Jonge Jury gestemd worden voor de Prijs van de Jonge Jury en voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021. Stem nu op jouw favoriete boeken van 2020!  

Deel deze pagina:

Blogs