Drie vragen aan… Herman van de Wijdeven

Het boek Leugenaar leugenaar van schrijver Herman van de Wijdeven is één van de elf Leestips van de Jonge Jury 2021! Herman vertelt ons over liegen, fake news, hoe hij op het idee kwam om dit boek te schrijven en wat Charlie nou zo wijs maakt.

Hoe kwam je op het idee om Leugenaar leugenaar te schrijven?

De manier waarop mensen omgaan met liegen, heeft me altijd verbaasd. Iedereen vindt dat liegen verkeerd is, maar iedereen doet het. Als kind leer je dat het niet mag. Tegelijkertijd wordt er van je verwacht dat je het soms wel doet. Bijvoorbeeld als je een cadeau krijgt dat je niet tof vindt. Dan is het niet de bedoeling dat je zegt: bah, wat lelijk, echt een stom cadeau. Nee, je moet zeggen: goh, bedankt, dit wilde ik altijd al hebben. Als je niet liegt ben je onbeleefd. Daar raakte ik als kind van in de war. Het was een teleurstelling om te ontdekken dat de wereld van de volwassenen aan elkaar hing van hele en halve leugens, van verdraaien en verzwijgen. En nog steeds vind ik het ingewikkeld om te begrijpen hoe het zit met leugen en waarheid. Eerlijkheid en betrouwbaarheid vinden we heel belangrijk, maar intussen wordt er gelogen bij het leven. In een tijd van sociale media en fake news en vrolijk liegende wereldleiders, is het steeds moeilijker om te weten wat waar is en wat niet. Het leek me een goed moment om Leugenaar leugenaar te schrijven.

Wat was de reden dat Kat eigenlijk zo raar deed tegen Charlie?

Het klinkt misschien gek, omdat Kat zo’n pestkop is, maar ik denk dat ze Charlie eigenlijk wel leuk vindt. Kat komt uit een groot gezin en is het gewend om te vechten voor haar plaats. Ze groeit op in een omgeving waarin ze haar stem moet verheffen om gehoord te worden. Kat heeft nooit geleerd hoe je dat doet, vrienden maken. Dus als ze Charlie’s aandacht wil, doet ze wat ze gewoon is: ze roept, ze daagt uit, net zolang tot Charlie reageert. Maar het tegenovergestelde gebeurt: Charlie kruipt nog dieper in haar schulp, Kat begrijpt die afwijzing niet en begint alleen maar meer te pesten en te peuteren, net zolang tot de zaak ontploft.

Wat maakt Charlie zo wijs als personage zijnde?

Ik weet niet of Charlie wel zo wijs is. Ze probeert te begrijpen waarom de dingen in haar leven gebeuren zoals ze gebeuren. Daar had ze best wat volwassen hulp bij kunnen gebruiken. Maar de volwassenen in haar leven hebben het nogal druk met zichzelf. Of ze denken dat ze Charlie moeten beschermen, en vertellen daarom niet altijd de waarheid. Charlie heeft zichzelf geleerd om heel goed te kijken naar iedereen en alles om haar heen, en zelf haar conclusies te trekken. Wat ze denkt en zegt over anderen lijkt soms wat wijsneuzerig, maar dat wil niet zeggen dat het ook altijd klopt. Wat haar moeder betreft, haar vader, en ook Kat, heeft ze het niet steeds bij het rechte eind. In de loop van het verhaal komt ze erachter dat sommige dingen anders in elkaar zitten dan ze altijd dacht. Aan het eind van het boek is ze wijzer dan aan het begin.

T/m maandag 3 mei 2021 kan er via de website van de Jonge Jury gestemd worden voor de Prijs van de Jonge Jury en voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021. Stem nu op jouw favoriete boeken van 2020!  

Deel deze pagina:

Blogs