Tip van de week: Suikerland

“Lano’s mond viel open. Ging Esi hem, zelfs nu ze gevangen waren genomen, als hun slaaf blijven behandelen? Begreep ze echt niet hoe belangrijk goed brandhout was, voor hen alle drie?” (32)

In Suikerland schetst Henna Goudzand Nahar, ondersteund door paginagrote illustraties van Renate Siepel, een beeld van de trans-Atlantische slavenhandel. De jonge Esi, Yaa en de slaafgemaakte Lano worden in Afrika ontvoerd door twee mannen en op een schip meegenomen naar de andere kant van de oceaan, waar een zware toekomst op de suikerplantage hen wacht.

In Suikerland vertelt Goudzand Nahar niet alleen over de slavernij, ze heeft ook nadrukkelijk aandacht voor de verschillende ervaringen ervan. Zo krijgen de Afrikaanse Esi en Yaa pas inzicht in Lano’s ervaringen als slaafgemaakte wanneer ze zelf tot slaaf gemaakt worden. “Meestal ligt in fictie over de slavernij het accent op de verhouding tussen de klasse van de slavenmeesters en de klasse van de slaven”, licht Goudzand Nahar toe in een interview met De Kanttekening, “Ik wilde juist onderzoeken hoe Afrikanen met elkaar omgingen”.

Suikerland is een indringend en aangrijpend boek dat vanuit kinderogen veel perspectieven biedt op de slavernijgeschiedenis van Europa en Afrika.

 

Deel deze pagina:

Tips van de week