Tip van de week: identiteit

Yash!Inez van Loon
1906. Yash woont in Bihar, Noord-India. Zijn vader werkt als contactarbeider in Suriname, de familie hoort steeds minder van hem totdat er helemaal geen brief meer komt. Wanneer zijn vader na afloop van zijn vijfjarig contract niet terugkomt, besluit Yash met zijn vriend Ravi naar hem op zoek te gaan. Samen reizen ze naar de havenstad Calcutta, vanwaar de schepen het Grote Zwarte Water (de kala pani) oversteken. Ze komen daar terecht op een plantage en zodra ze de kans krijgen, gaan ze weer verder met hun zoektocht, die hen diep het oerwoud in brengt. Yash’ vader lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen… Is hij wel in Suriname?

“Maar wat veel mensen niet weten, is dat de Hindostanen inmiddels de grootste bevolkingsgroep vormen, zowel in Suriname zelf als in Nederland. Nog minder is bekend dat die Hindostanen na de afschaffing van de slavernij vanaf het einde van de negentiende eeuw als contractarbeiders vanuit India naar Suriname zijn gekomen om daar op de plantages te werken. (p. 6). 


Volg de Indiase
Yash en Ravi op hun zoektocht naar Yash’s vader in Suriname. Een spannend verhaal over de avontuurlijke reis van twee jongens tegen de achtergrond van Suriname met de smeltkroes aan culturen.
 

VreemdelingMaurits van Huijstee 
De 16-jarige Joes en zijn vader Omar zijn tien jaar geleden gevlucht uit Syrië. Hoes heeft veel vrienden en voelt zich helemaal thuis in Nederland. Wanneer er in het dorp een demonstratie wordt gehouden tegen een nieuw asielzoekerscentrum, gaan Joes en zijn beste vriend Ties er kijken. De volgende morgen wordt de man die de demonstratie heeft georganiseerd dood gevonden. Het lijkt erop dat hij is vermoord. Dan bindt Joes iets wat er op kan wijzen dat zijn vader de dader is, en staat zijn leven op zijn kop. Wat is er vroeger in Syrië gebeurd? Wat verbergt zijn vader in zijn kluis? Weet Joes eigenlijk wel wie zijn vader is?  

 

 

“Ze zeggen dat de verdrinkingsdood de mooiste dood is. Je gaat allemaal kleuren zien en je wordt heel rustig. 
Ik zie geen kleuren. En ik ben niet rustig. 
Boven me, vanaf de duikplank, kijkt hij toe hoe ik verdrink. 
Mijn longen staan in brand. Mijn kop spat bijna uit elkaar.
Ik moet naar boven. Ik moet mezelf redden. 
Maar dat doe ik niet. Want ik kan niet zwemmen.” (Geen pagina). 

Kruip in de huid van Syrische Joes die – tien jaar na zijn vlucht uit Syrië met zijn vader – zich helemaal thuis voelt in Nederland. Lees het aangrijpende verhaal hoe Joes vervreemd raakt van de mensen om zich heen.  

Deel deze pagina:

Tips van de week