Drie vragen aan… Cis Meijer

Het boek Jacht van schrijver Cis Meijer is één van de elf Leestips van de Jonge Jury 2021! Cis vertelt ons over haar keuze voor de Duitse bossen, nachtmerries en zij beschrijft hoe zij op het idee van Jacht is gekomen.

Hoe ben je op het idee van Jacht gekomen?

Ik kreeg het idee voor Jacht door drie dingen, en ik weet niet meer in welke volgorde. Volgens mij liepen ze door elkaar heen en vielen ze na een lange wandeling als een legpuzzel in elkaar. Het eerste: Ik wilde het gegeven uit jeugdthriller Moordspel (2016) omdraaien. In Moordspel nemen leerlingen wraak op hun valse docent, waarna hij verdwijnt. In Jacht wilde ik dat iemand wraak neemt op leerlingen, en de docent van hoofdpersoon Sam moest juist sympathiek zijn.

Naast dat idee las ik krantenberichten over droppings, en dat Amerikanen Nederlanders voor gek verklaren: ‘Ze laten hun kinderen los in een groot donker bos, en de kinderen moeten zelf hun weg terugvinden. Dat is vragen om problemen.’ Inderdaad, en voor een thriller een geweldig gegeven :). Ik zag meteen beelden voor me van leerlingen die verdwalen, saboteren, in paniek raken, ruzie krijgen, bespied worden.

Het derde onderdeel is een van de thema’s uit Jacht. Ik hoorde een heftig verhaal over sexting onder leerlingen, en ik vond dat ik iets moest doen met dat thema. Privéfoto’s en filmpjes worden zo makkelijk en zonder nadenken naar elkaar gestuurd. Het is verschrikkelijk als die in verkeerde handen komen, en dat gebeurt dus wel. Belangrijk om daar bewust van te zijn. Misschien niet eens voor jezelf, dan wel om anderen te kunnen waarschuwen.

Waarom heb je gekozen voor de Duitse bossen?

Ik zocht een supergroot bos met veel hoogteverschil, rotspartijen en ravijnen. De lezer moet in het bosgebied echt het gevoel hebben ver weg van huis te zijn. Mijn boek Moordspel speelt zich al af in de Belgische Ardennen en de Veluwe heeft niet het hoogteverschil waar ik naar op zoek was. Zo kwam ik voor Jacht uit op de Duitse bossen. Een schoolklas uit Nederland kon daar makkelijk naartoe reizen.

Heb je weleens nachtmerries gehad van Jacht?

Ik heb geen nachtmerries gehad, die heb ik bijna nooit, alleen als ik eens koorts heb. Toen ik ‘s nachts een hoofdstuk in het donkere bos schreef, kreeg ik wel de rillingen. Als ik schrijf, stap ik zo’n beetje mijn computerscherm in. Dan ben ik in dat bos, dan ben ik samen met de personages. En ik voel op dat moment wat zij voelen, ook hun angst.

T/m maandag 3 mei 2021 kan er via de website van de Jonge Jury gestemd worden voor de Prijs van de Jonge Jury en voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021. Stem nu op jouw favoriete boeken van 2020!  

Deel deze pagina:

Blogs