De Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, met als thema Aan het werk. Centraal staat de betekenis van werk en arbeid in historisch perspectief. Voor de Jonge Jury kunnen natuurlijk veel leuke, historische boeken gelezen worden. In dit artikel lichten we er daar een aantal van uit, zodat je met dit herfstige weer lekker onder de dekens kan kruipen met een boek dat aansluit bij de Maand van de Geschiedenis.

Het zoete water – joke eikenaar

Hasselt, 1412. De zusjes Lot en Janne zijn onafscheidelijk. Zolang ze zich kan herinneren, heeft Lot voor haar elf maanden jongere zusje gezorgd. Qua uiterlijk lijken ze veel op elkaar, maar zo zelfverzekerd als Lot is, zo minderwaardig voelt de stotterende Janne zich. Als de mooie Lot op een dag door haar moeder naar het klooster wordt gebracht, omdat ze te veel en vooral ongewenste aandacht van jongens krijgt, worden de zusjes van elkaar gescheiden. Het kloosterleven valt Lot zwaar. Vernederingen, straffen en bijna sadistisch machtsmisbruik zijn aan de orde van de dag. Terwijl haar eigenwaarde langzaam afbrokkelt, bloeit die van Janne juist op. En dan, als Lot denkt dat haar leven niet nog slechter kan worden, gebeurt er een vreselijke ramp, waarin Lot alles verliest. Ook zichzelf.

de laatste vier dagen – gemma geurts

Een indringende historische youngadultroman over onverdraagzaamheid, liefde en de vrijheid van denken, geschreven vanuit het bijzondere perspectief van een hond. Vier dagen, zoveel tijd heeft Djibriël d’Al Karaouine nog over om zich te bekeren tot het rooms-katholicisme. Als hij weigert, zal de inquisitie hem op de brandstapel zetten. Het enige wat hij altijd wilde, was de rechtspraak en de gezondheid van mensen verbeteren. Nu is Djibriël vastberaden om zich op te offeren voor het vrije woord. Als een geliefde persoon hem bijzonder nieuws brengt, slaat de twijfel alsnog toe. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Djibriëls trouwe waakhond Lupo vertelt het verhaal over hun verblijf in het Franse dwergstaatje Faula Farss, waar Djibriël door de Spaanse koning Alfonso naartoe gestuurd is.

de tunnel – anna woltz

Londen, september 1940
Dit is ons verhaal. We leren elkaar kennen diep onder de grond, in de tunnels van de Ondergrondse. Elke nacht schuilen we daar voor de bommen die Londen verwoesten.
Quinn is vijftien. Ze is van huis weggelopen met een tas vol juwelen en ze wil de wereld veranderen. Jay is alles kwijt, dus regels kunnen hem gestolen worden. Sebastian is Quinns grote broer, maar ze noemt zijn naam niet. Voor zijn familie bestaat hij niet meer. Ella van veertien vertelt het verhaal. Ze is net een jaar ziek geweest en voelt zich onzichtbaar – maar dan komt de tunnel.

geheimen van het tuinhuis – rihana jamaludin

Deze historische roman speelt zich af in 1870, in Suriname. Het is zeven jaar na de afschaffing van de slavernij, maar er is nog steeds veel ongelijkheid.
De zestienjarige Alexandra Belgrave groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in slavernij is haar familie door hun witte voorouder bespaard gebleven, maar toch is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Als meisje zal ze nooit kunnen studeren, hoe intelligent ze ook is. Tijdens de vakantie die ze samen met haar beste vriendin Jo op plantage Het Schoone Land doorbrengt, ontmoet ze Ernst Martzil, die in het geheim een machine aan het bouwen is. Hij zit niet direct te springen om een meisje dat hem daarmee wil helpen, maar dan merkt hij hoe slim en vindingrijk Alex is. Zouden Ernst en Alex met de nieuwe uitvinding hun eigen toekomst kunnen veranderen?

noem geen namen – astrid sy

Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in Amsterdam-Oost, een levendige Joodse buurt. Kaat studeert rechten en is lid van het Amsterdamse studentencorps. Wanneer de oorlog uitbreekt, moet Rosie een moeilijke keuze maken: blijft ze bij haar ouders of gaat ze de kinderen van opgepakte Joden helpen? Kaat komt in aanraking met een studentengroep die zich het Utrechts Kindercomité noemt. Daar leert ze Josephine kennen. Rosie, Kaat en Josephine raken betrokken bij het smokkelen van Joodse kinderen. Wat volgt is een lange, gevaarlijke weg die begint bij een crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam.

unwritable – lotte van den noort

New Orleans, 1930 Een grote kloof tussen de rijke en arme inwoners van de stad zorgt voor veel spanning. De wees Abbigail Barlow heeft zich noodgedwongen aangesloten bij de verzetsgroep Monte Carlo, die bestaat uit de laatste strijders voor gelijkheid. Het dagelijks leven van Abbigail is gevuld met gevaarlijke missies. Daarbij moet ze haar grote geheim bewaren voor haar medeverzetsstrijders. Alsof dat nog niet zwaar genoeg is, moet ze dit alles doen in samenwerking met de onuitstaanbare, arrogante Jae Hawkins. En dan voelt ze kriebels voor hem.

 

Wil je nog meer boeken lezen? Klik hier voor meer boekentips.

Deel deze pagina:

Blogs