Drie vragen aan… Maren Stoffels

Het boek Ik moet dit doen van schrijver Maren Stoffels is één van de elf Leestips van de Jonge Jury 2021! Maren vertelt ons hoe zij op het idee kwam om een boek over dwangstoornissen te schrijven en welk personage uit haar boek zij zelf zou willen zijn.

Hoe kwam je op het idee om over dit onderwerp te schrijven?

Ik zag het programma ‘Levenslang met dwang’ en vroeg me af hoe het zou zijn als je met een dwangstoornis moet leven… Het leek me zo ingewikkeld en vermoeiend! Dus ik ben onderzoek gaan doen en sprak met de psychologe van het programma om een beeld te krijgen van dit onderwerp…

Heb je zelf ook een dwangstoornis?

Nee, maar ik heb wel veel dwanghandelingen ben ik achter gekomen. Ik houd bijvoorbeeld van het getal 5, dus bij een tankstation kies ik altijd de vijfde pomp, ik eet het liefste vijf koekjes en ga zo maar door… Ook check ik vaak of ik alle lichten in huis heb uitgedaan. Soms wel vijf keer… Maar, het grote verschil is: ik kan het ook makkelijk NIET doen. En als je een dwangstoornis hebt, lukt dat dus niet…

Welke personage zou je willen zijn en waarom?

Eigenlijk geen van allen, want ze hebben het best zwaar op het dwangkamp… Ik zou dan voor Inge gaan, de begeleider. Ik zou het ongelooflijk tof vinden als ik jongeren kan helpen om van hun dwang af te komen!

T/m maandag 3 mei 2021 kan er via de website van de Jonge Jury gestemd worden voor de Prijs van de Jonge Jury en voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021. Stem nu op jouw favoriete boeken van 2020!  

Deel deze pagina:

Blogs