Drie vragen aan… Carlie van Tongeren

Het boek Het zusje van van schrijver Carlie van Tongeren is één van de elf Leestips van de Jonge Jury 2021! Carlie vertelt ons over hoe zij zich inleeft in een personage, de keuze voor het schrijven van een heftig verhaal en het onderzoek dat ze in aanloop naar het schrijven van Het zusje van deed.

Wat is de reden dat je zo’n aangrijpend verhaal hebt geschreven?

Ik hou ervan om te schrijven over heftige en serieuze dingen, maar dan wel op een grappige en luchtige manier zonder dat het (te) zwaar wordt. Voordat ik deze allereerste Blossom Books Shortie ging schrijven, was ik aan het brainstormen met uitgeefster Myrthe Spiteri. We hadden het over heftige dingen die je kunt meemaken en toen dit onderwerp ter sprake kwam – in het Engels zo mooi omschreven als ‘guilty by association’ – was ik meteen geïntrigeerd. Ik had nog nooit een boek voor jongeren gelezen waarin de familie van een ‘dader’ centraal staat en toen wist ik: dat verhaal ga ik schrijven!

Vind je zelf dat je het ongeval aan Liz kan verwijten omdat ze het zusje van is?

Nee, absoluut niet! Je kiest je familie of gezin niet zelf uit, laat staan dat je ervoor kunt kiezen wat jouw familieleden doen. Liv kan helemaal niets aan het auto-ongeluk van haar broer doen en tóch wordt ze erop aangekeken, alsof zij degene was die achter het stuur zat. Ik begrijp dat het zo kan gaan, want zeker voor de mensen voor wie Zoë (het slachtoffer) heel erg dierbaar was, zijn Alex en zijn familie de ‘daders’. Als je eenmaal zo gezien wordt gaan er al snel verhalen rond, die een heel eigen leven kunnen gaan leiden tot je er helemaal geen vat meer op hebt… Het is tragisch en oneerlijk dat het zo gaat en daarom wilde ik in mijn boek juist eens deze ándere kant belichten.

Hoe heb je onderzoek gedaan om zo’n meeslepend verhaal te schrijven?

Het meeste onderzoek deed ik naar Alex en het auto-ongeluk: voor zijn medische situatie vroeg ik advies aan een vriendin die huisarts is en met mijn stiefbroer, die bij de politie werkt, schreef ik het politieverhoor en zocht ik naar een situatie waarin het reëel is dat Alex in vrijheid zijn rechtszaak mag afwachten. Ik zocht uit wat er in het echt gebeurt op scholen, wanneer er een leerling onverwacht overlijdt. Zo kwam ik bijvoorbeeld op de herdenkingsruimte die op school voor Zoë wordt ingericht. Verder heb ik me vooral heel goed ingeleefd in Liv: wat zou ik voelen als ik in haar schoenen stond? Het belangrijkste was voor mij de tweestrijd in Liv, die ik in ‘Het zusje van’ letterlijk zo heb beschreven: ‘Ik blijf hier net zolang staan tot ik weet wie ik me méér voel: een schoolgenoot van Zoë of de zus van Alex.’

T/m maandag 3 mei 2021 kan er via de website van de Jonge Jury gestemd worden voor de Prijs van de Jonge Jury en voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021. Stem nu op jouw favoriete boeken van 2020!  

Deel deze pagina:

Blogs