Drie vragen aan… Caja Cazemier

Het boek Blauwe dagen van schrijver Caja Cazemier is één van de elf Leestips van de Jonge Jury 2021! Caja vertelt ons hoe zij op het idee is gekomen om Blauwe dagen te schrijven en hoeveel waarde zij hecht aan de hoeveelheid Instagram-likes die ze krijgt.

Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te schrijven over tienerdepressie?

In het voorjaar van 2019 was op het nieuws dat één op elke vier jongeren een chronische aandoening heeft. Op nummer 1 staat astma; op nummer 2 angst- en stemmingsstoornissen en op nummer 3 staat ADD en ADHD.

De overeenkomst tussen deze aandoeningen is, dat ze niet zichtbaar zijn aan de buitenkant. Jongeren die moeten leven met zo’n aandoening geven hun leven een lager cijfer.

Dit bericht intrigeerde mij: zoveel jongeren?! Van die angst- en stemmingsstoornissen wilde ik niet alleen meer weten, ik wilde er ook over schrijven. Ik heb toen gesproken met een psycholoog die jongeren begeleidt met een depressieve stoornis zoals de officiële term is. Jongeren zelf zeggen down, somber, kut.

Herken jij zelf de gevoelens van Janna en vergelijk je jezelf ook vaak met anderen?

Nee, ik ken de gevoelens van Janna niet, ik heb er zelf (gelukkig) geen last van. Ik heb wel meegemaakt dat mijn schoonzus depressief is geweest, en het lijkt me nog moeilijker als je zo jong bent als Janna. En of ik mijzelf met anderen vergelijk? Ja soms, als ik op sociale media zie dat een collega een prijs heeft gewonnen of alwéér een herdruk van een bepaald boek binnen heeft. Dan denk ik gauw aan alles wat ik zelf heb bereikt. En dat is heel wat!

Hecht je zelf veel waarde aan het aantal Instagram-likes? Waarom wel/niet?

Daar hecht ik eerlijk gezegd niet zoveel waarde aan, het aantal volgers of likes ga ik zeker niet vergelijken. Maar als ik een bericht post, wil ik natuurlijk wel graag dat dat geliket wordt.

T/m maandag 3 mei 2021 kan er via de website van de Jonge Jury gestemd worden voor de Prijs van de Jonge Jury en voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021. Stem nu op jouw favoriete boeken van 2020!  

Deel deze pagina:

Blogs