Drie vragen aan… Annet Huizing

Het boek Het Pungelhuis van schrijver Annet Huizing is één van de elf Leestips van de Jonge Jury 2021! Annet vertelt ons over welke boeken zij vroeger zelf graag las en beschrijft hoe zij op de titel Het Pungelhuis is gekomen.

Hoe ben je op de titel Het Pungelhuis gekomen?

Het verhaal begint en eindigt met een huis, een oud huis in de bossen van Brabant, vlak bij de Belgische grens. Je zou kunnen zeggen dat het huis een personage is. Maar waarom dan Pungelhuis, vraag je je misschien af. Tja, omdat er in het verleden flink werd gepungeld vanuit dat huis, natuurlijk. Nou wil je zeker ook weten wat pungelen is? Je hebt er in elk geval een pungel voor nodig. Of twee. Daar stop je wat in en daar ga je dan mee pungelen. Het liefst midden in de nacht. En dan noemen ze je een pungelaar. Snap je? Meer kan ik toch echt niet verklappen. Sorry!

Welke boeken las je vroeger graag?

Ik las alles wat los en vast zat. Wipneus en Pim bijvoorbeeld. Abeltje van Annie M.G. Schmidt, en alle boeken van Enid Blyton, waarvan ik de verhalen over een kostschool in Engeland het mooist vond. Als ik m’n eigen biebboeken uit had, leende ik de boeken van m’n oudere broer over Arendsoog en Witte Veder of inspecteur Arglistig. In mijn puberteit verslond ik Cissy van Marxveldts Joop ter Heul (en haar Jopopinoloukiko-club, dat kan ik nog steeds zonder haperen zeggen) en Marijke. En de oude meisjesboeken van mijn moeder met titels als Wies vindt het geluk en Het begon met een erfenis. Die laatste titel zou trouwens ook een goede titel zijn voor Het Pungelhuis. Maar Het Pungelhuis vond ik spannender.

Waar haal je inspiratie voor het schrijven vandaan?

Bij mij in de straat woonde een man met één been. Hij fietste ook met één been, en een baby in een draagzak op z’n buik en z’n krukken over het stuur. Als je de eerste pagina van Het Pungelhuis hebt gelezen, zal dit je bekend voorkomen. Alles wat ik zie en hoor en meemaak, de plekken waar ik geweest ben, de dingen die mensen doen en zeggen, dat kan allemaal zomaar in mijn verhalen belanden. Dus pas op wat je me vertelt!

T/m maandag 3 mei 2021 kan er via de website van de Jonge Jury gestemd worden voor de Prijs van de Jonge Jury en voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021. Stem nu op jouw favoriete boeken van 2020!  

Deel deze pagina:

Blogs