DRIE VRAGEN AAN… Martine Letterie

Het boek Wij blijven bij elkaar van schrijver Martine Letterie is één van de elf Leestips van de Jonge Jury 2021! Martine vertelt ons over welke boeken zij vroeger zelf graag las en beschrijft hoe het voelde om zo’n heftig en mooi boek als Wij blijven bij elkaar te schrijven.

Hoe voelde het om zo’n heftig en mooi boek als We blijven bij elkaar te schrijven?

Het is heel heftig om een boek als Wij blijven bij elkaar te schrijven. Om het verhaal zo goed mogelijk over te brengen op de lezer, moest ik me intensief inleven in de hoofdpersonen. Ik probeerde dus alles voor me te zien en ik vroeg me bij elke gebeurtenis af hoe het voor de betrokken hoofdpersonen voelde. Dat betekende dat ik af en toe heel intense gevoelens moest oproepen, ook als ze heel naar waren.

Hebben de personages in het echt ongeveer dezelfde karakters?

De personages hebben in het echt ongeveer dezelfde karakters als in het boek. Toen ik aan het boek begon, was het mijn bedoeling één van de kinderen de hoofdpersoon te maken. Maar nadat ik de Birnbaums allemaal geïnterviewd had, besloot ik om ze alle zes afwisselend hoofdpersoon te maken. Juist omdat ze zo heel verschillend waren.

Welke boeken las je vroeger graag?

Ik las vroeger vaak, veel en heel gevarieerd. (Nog steeds trouwens). Ik vond de boeken van Jan Wolkers en Louis Couperus prachtig toen ik zestien was, vooral Eline Vere vond ik mooi. Maar daarnaast las ik graag detectives, van Agatha Christie tot de Zweedse Sjöwall en Wallöö en tussendoor als het even kon, de meidenboeken van Sanne van Havelte. De titels die me daarvan te binnenschieten: De rozen van Hofwijck, En toen kwam Tjeerd, Hanna’s vlucht, Ietjes hongerkuur

T/m maandag 3 mei 2021 kan er via de website van de Jonge Jury gestemd worden voor de Prijs van de Jonge Jury en voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021. Stem nu op jouw favoriete boeken van 2020!  

Deel deze pagina:

Blogs