Drie vragen aan Simone Kortsmit

Het spannende boek Schoolfeest van schrijver Simone Kortsmit is één van de elf Leestips van de Jonge Jury 2020! Wij stellen Simone drie vragen over schrijven voor verschillende doelgroepen, haar inspiratie en boekentips.

Je hebt allerlei boeken geschreven voor verschillende doelgroepen. Hoe anders is het om voor die verschillende groepen te schrijven?

Ik heb inderdaad boeken geschreven voor peuters, jeugd, tieners en voor volwassenen. Vooral de afwisseling vind ik erg leuk. Ik begin elke keer weer fris aan een nieuw boek, zonder dat het een automatisme wordt. Dat houdt het ook voor mezelf spannend.

Ik schreef een peuterboek toen mijn oudste drie jaar was. Mijn kinderen gingen naar de basisschool en daarmee kwam het idee voor mijn jeugdreeksen. En nu mijn dochters tieners zijn, is er Schoolfeest. Mijn boeken groeien dus letterlijk met mijn kinderen mee.

Voor volwassenen een thriller schrijven heeft als voordeel dat je de hoofdpersonages een uitgebreid verleden kunt meegeven en alles nog net wat gruwelijker in detail kunt beschrijven.

Toch schrijf ik het liefst voor kinderen en tieners. Zij zijn nog zo open, eerlijk en lekker direct. Ik ontvang eigenlijk nooit reacties van volwassenen, terwijl ik elke week mails en DM’s krijg van kinderen. Als zij je boek goed vinden, laten ze je dat ook meteen weten. Ik vind die interactie geweldig!

Hoe kwam je op het idee om Schoolfeest te schrijven?

Op de middelbare school van mijn dochters in Amsterdam is een dakterras. Toen ik daar voor het eerst rondliep, zag ik meteen het beeld voor me van een meisje dat naar beneden viel. Er vormde zich een verhaal in mijn hoofd: was ze gevallen, geduwd, of was het zelfmoord? Het liet me niet meer los. Dit is de proloog geworden van Schoolfeest. Ook hoofdpersonage Yrsa drong zich al een tijdje aan me op. Het is een meisje met twee gezichten: lief en sympathiek, maar ze heeft ook een duistere kant.

Wat voor boeken lees je zelf graag?

Mijn favoriete genre is de thriller. Ik lees zelf heel veel spannende boeken, van debutanten tot bestsellerauteurs als Karin Slaughter, Guillaume Musso en Nicci French. Jeugdthrillers en young adults lees ik ook graag. Deze boeken koop ik altijd voor mijn dochters, maar lees ze dan stiekem eerst lekker zelf.

In 2019 heb ik eindelijk eens bijgehouden welke boeken ik allemaal heb gelezen. Het waren er 52. Hoofdzakelijk (jeugd)thrillers, zowel van Nederlandse als buitenlandse auteurs. Er zaten ook een aantal non-fictieboeken bij over dieren en klimaat. Ik las slechts één literatuurboek, Otmars Zonen van Peter Buwalda.

Mijn lievelingsboek is The Unbearable Lightness of Being van Milan Kundera. Dit boek komt ook voor in Schoolfeest. Stilletjes hoop ik zo te bereiken dat mijn lezers nieuwsgierig worden naar dit boek en het ook gaan lezen.

Er zijn trouwens ook perioden dat ik een leesdip heb, maar gelukkig duren die nooit lang. Ik hou gewoon teveel van boeken. Wat ik eigenlijk nooit lees is fantasy. Ik heb het geprobeerd, maar ik kom gewoon niet door dat genre heen. Erg hè?

Deel deze pagina:

Blogs