Lian blogt: Een ode aan het Jonge Jury Boekgenootschap

Hallo, beste lezers van de Jonge Jury!!! Ik zit nu midden in mijn zomervakantie, dus genoeg tijd voor boeken, zwemmen, lezen, blogs schrijven, ijsjes eten, boeken, wandelen, lezen en natuurlijk boeken! En … ik heb geweldig nieuws!!!

Ik hoor weer tot het Jonge Jury boekgenootschap 2020!!! Elk jaar gaat er één iemand van het boekgenootschap door naar het volgende, en dit jaar ben ik dat! Ik ben daar zo blij mee, want er staan weer een heleboel te gekke boeken op de groslijst. Maar nu eerst een terugblik op mijn ervaringen van vorig jaar.

Het Jonge Jury Boekgenootschap

In 2018 zag ik de oproep voor boekgenootschappers voorbijkomen op Facebook en het leek me op het lijf geschreven. Mijn moeder zegt altijd: ‘Nee heb je, ja kan je krijgen.’ Oftewijl, niet geschoten is altijd mis. Ik schreef een mailtje, maar ik durfde er niet echt op te hopen dat ik het echt zou worden. Wel dus! Toen ik de groslijst van 2019 inkeek was het zomervakantie en zat ik in Sumatra, wat het aanvragen een beetje lastig maakte. Pas toen ik terug was kon het grote aanvragen van boeken pas echt beginnen.

Maar het Jonge Jury Boekgenootschap was niet alleen leuk voor de boeken, maar ik leerde er ook andere mensen door kennen, die net zo veel van boeken en lezen houden als ik. In het begin hadden we alleen via de app en de mail contact, maar daar zijn echte vriendschappen uitgegroeid.

Na een paar maanden moesten we onze top drie mooiste boeken doorgeven, waar de organisatie de Leestips van heeft gemaakt. In de kerstvakantie kwam het Jonge Jury Boekgenootschap voor het eerst bij elkaar. Ik was wel heel benieuwd hoe iedereen zou zijn, want met de meesten had ik alleen via de app contact gehad. Het werd een super gezellige dag, waarbij we boekentips uitwisselden en filmpjes opnamen over de boeken die wij vertegenwoordigden. Aangezien een aantal kinderen niet naar de dag konden komen deed ik nog een extra filmpje. Ik weet niet waarom ik dit zo goed onthouden heb, maar ze hadden ook ontzettend lekkere cupcakes die dag!

Daarna volgde de periode waarbij het grote publiek kon gaan stemmen. Ik stemde natuurlijk ook en ik haalde mijn vrienden over om te stemmen. De Dag van de Jonge Jury kwam steeds dichter bij … Ik was natuurlijk heel benieuwd wie zou gaan winnen (ik had ongeveer 40 boeken van de groslijst gelezen en natuurlijk de top 10). Natuurlijk had ik wel een vermoeden en ik denk dat iedereen dat wel had. Ik bedoel, Mel Wallis de Vries heeft al zes keer gewonnen! En, inderdaad, bij de drie genomineerden zat zij er ook weer bij. Het boek kwam te laat uit om door de boekgenootschappers te worden gelezen en had daarom de Jonge Jury Wildcard Wedstrijd gewonnen. Wat in 2019 wel bijzonder was, was dat alle drie de genomineerden boeken thrillers waren. Thrillers zijn niet echt mijn favoriet, maar wel erg populair en ze lezen lekker weg.

Toen de Dag van de Jonge Jury eindelijk daar was (ik kreeg vrij van school, nog een pluspunt van in het Boekgenootschap zitten) kregen we een vip-behandeling: zitten op de beste plekjes, backstage komen, handtekeningen van schrijvers krijgen, het was te gek! Al miste ik wel die heerlijke cupcakes, maar ja, je kan niet alles hebben.

In de ochtend werd de Jonge Jury Debuutprijs bekendgemaakt: Een Waarheid van Nadine Swagerman. Daarna gingen we workshops doen, boeken laten signeren en spelletjes spelen. Het was behoorlijk druk op de dag van de jonge jury en we raakten elkaar telkens kwijt, wat zowel grappig als irritant was. Uiteindelijk was het grote moment daar… de uitreiking. We werden het podium op geroepen door de presentatoren, en vergis je niet, die zaal is groter dan je denkt. Daar sta je dan … Je denkt vast dat ik heel nerveus was, maar dat viel mee, mijn glimlach leek aan mijn gezicht vastgeplakt en ik vond het eigenlijk alleen maar leuk. Mijn groepje kreeg de microfoon om te vertellen over het boek Snitch van Margje Woodrow, en later hoorden we terug dat we het goed hadden gedaan. En toen het moment van de waarheid. Wie zou de prijs krijgen? De grote gouden envelop kwam het podium op … tromgeroffel … en inderdaad Mel Wallis de Vries met Wild!

Lian blogt over het Jonge Jury Boekgenootschap

Ik dacht dat mijn Jonge Jury avontuur daar afgelopen zou zijn … maar ik had het mis. Ik stuurde een mailtje om te laten weten dat ik volgend jaar heel graag weer mee wilde doen, maar ik durfde er niet op te hopen. Maar net als vorig jaar: ‘Nee heb je, ja kan je krijgen.’
En ja kreeg ik!

Dus jullie zijn nog lang niet van mijn blogs af! Ik heb dit jaar namelijk al een hele stapel boeken mee op vakantie.

Deel deze pagina:

Blogs