De bibliotheek van Janna

Janna Hibma is dit jaar lid van het Jonge Jury Boekgenootschap en deelt graag met ons haar ultieme boekencollectie in haar droombibliotheek! Hoe ziet jouw droomcollectie eruit?

You know you’re a bookworm when your ultimate goal in life is to have your own special library in your home.

Ik droom nog altijd over mijn eigen, speciale bibliotheek. En stiekem hebben we er allemaal een. Sommige mensen hebben enorme boekenplanken met duizenden boeken en anderen hebben misschien niet eens een halve boekenkast, maar we hebben allemaal wel eens een boek gelezen.

Mijn bibliotheek begint met een grote ruimte. Donker, maar met genoeg licht door de glas-in-loodramen. Hoge plafonds en muren omzoomd met zeldzame edities van de bekendste werken uit de literatuurgeschiedenis, naast een paar persoonlijke favorieten.

Dus ga lekker zitten op je lievelingsplek en lees over mijn reis door mijn bibliotheek. Leun lekker tegen de leuning aan en zet een raam open. Geniet van de bries die door je haar waait en maak je plek nog wat meer comfortabel met wat kussens.

Are you ready?

Wandel met me langs de eindeloze planken, stoelen en zelfs tafels. Ik heb mijn best gedaan om een uitnodigende sfeer te creëren.
Hoe verder je mijn bibliotheek in loopt, hoe verder je in mijn leven komt. Alle in leer gebonden boeken staan op volgorde van de evoluties die ik in mijn leven heb meegemaakt.

Als je mijn bibliotheek binnen loopt, zie je als eerste de fase die elk klein meisje doormaakt als ze de wonderen van woorden heeft ontdekt. Er zijn prentenboeken vol met de beste sprookjes te vinden. De boeken over dappere prinsen die draken en trollen bevechten om de prachtige prinsessen te redden, over jagers die hun toegewezen prooi vangen en natuurlijk over zeemeerminnen die zeevaarders betoveren met hun prachtige gezang.

Naarmate je verder door de gangen met hoge ramen loopt, kom je aan bij mijn volgende fase. Nieuwe interesses beginnen te ontwaken. De wat dikkere boeken verschijnen. Zoals Het leven van een loser,  Het dagboek van een muts en de boeken van Roald Dahl. Maar deze periode verdwijnt net zo snel als dat-ie gekomen is. Wees daarom niet verbaasd over de nog lege planken.

En daar zijn we dan. We zijn aangekomen op het punt dat boeken me niet alleen betoveren, maar ook mijn hart veroveren. Boeken zoals The Hunger Games, Divergent, Team Mortis, Cherub en Harry Potter. Boeken die mij hebben gemaakt wie ik nu ben. Mijn persoonlijke favorieten.

Het maakt niet uit hoe vaak ik andere geweldige boeken heb gelezen, want aan het einde van de dag zal ik toch altijd weer terugkomen bij de boeken die me altijd hebben bijgestaan.

Ik zie voor me hoe ik mijn lievelingsboek uit de houten kast pak, terwijl ik de selecties doorblader en met één vinger over de leren ruggengraat loop. Die is oud en versleten tot op het punt waarop de kleuren op de rug helemaal zijn verdwenen. Alle pagina’s zijn wel nog intact en er is nog steeds een vlek te zien op pagina 394 waar ik mijn sinaasappelsap op heb gemorst.

Ik adem de geur van van oud papier, lijm en van boeken in ontbinding diep in. Of zoals Richard, medewerker van het boekeninternetplatform, het zegt: ‘Een combinatie van grasachtige tonen, met een vleugje zuren en een vleugje vanille met een onderliggende muffigheid.’

Maar de echte reden om boeken te lezen is niet de geur of het feit dat je de woorden bewondert. Er is iets dat zo opwindend is aan het opnieuw lezen van mijn boeken, waardoor ik ze niet weg kan leggen. Bijna alsof ik bang ben dat als ik dat wel doe, de pagina’s gewoon verdwijnen en het boek blanco wordt. Want wat is het leven nog als alles blanco is? Zonder een greintje fantasie en magie in ons leven?

Dit was mijn tour. Ik hoop je nog eens terug te zien in een echte bibliotheek, zodat je in je hoofd jouw verzameling van boeken aan kan vullen. Met je eigen fantasie. Met je eigen speciale magie.

-Janna

Deel deze pagina:

Blogs