Lian blogt: vijf non-fictie boeken

Hallo, ik ben Lian Kandelaar, schrijfster, en dertien winters jong. Sinds afgelopen zomer zit ik bij het Jonge Jury Boekgenootschap 2019.  Dat is echt super cool, want ik mag boeken lezen die net uitgekomen zijn van Nederlandse schrijvers!!! En dat komt goed uit, want lezen is mijn grootste hobby.

In dit eerste blog vertel ik over de vijf non-fictie boeken die ik tot nu toe heb gelezen voor de Jonge Jury. Samen met mijn mede-boekgenootschappers zullen wij de Top Tien beslissen. Een hele eer natuurlijk, maar niet makkelijk want iedereen heeft een andere smaak. Young adult thrillers zijn de laatste jaren erg populair. Thrillers maken daardoor best een grote kans.  Persoonlijk hou ik niet zo van thrillers, vreemd genoeg wel van detectives. Daarnaast ben ik gek op allerlei andere genres, zoals fantasy, non-fictie, poëzie, romans. Maar als je mijn blog leest, kom je daar vanzelf achter.

 

Ik heb een vraag ~ Bart Coenen & Stephanie Dehennin

Ik heb een vraagDe voorkant van Ik heb een vraag is een echte eyecatcher. Als je er dan doorheen gaat bladeren kan je bijna niet anders dan af en toe stoppen om naar de mooie platen of de grappige vragen te kijken. Het is een informatieboek met vragen in een heel breed scala voor kinderen jong en oud met allerlei interesses. Er zijn vragen zoals: ‘Wie heeft het wafelijzer uitgevonden?’ Maar ook: ‘Waar komt het euroteken vandaan?’ Verschillende wetenschappers geven antwoord op de vragen. Je kan de vragen op volgorde van het boek lezen, maar ook terwijl je door het prachtige boek bladert. Maar je weet zeker: nadat je dit boek hebt gelezen, heb je een hoop bijgeleerd.

 

In mijn hoofd ~ Angelique van Ombergen

In mijn hoofdIn mijn hoofd wordt je helemaal ondergedompeld in de wonderlijke wereld van het brein. Je leert over witte en zwarte stof, maar ook over dementie en andere hersenziektes, de twaalf hersenzenuwen en nog veeeeeel meer gaafs over ons belangrijkste orgaan (of dat het hart is of de hersenen is een interessante discussie, maar ik bedoel hierbij de hersenen). Het boek is opgedeeld in elf “hersenkronkels”, een leuker woord voor hoofdstukken. De hersenen zijn natuurlijk heel ingewikkeld en complex en in dit boek wordt een goede poging gedaan om het wat eenvoudiger te vertellen. Maar nog steeds gaat het  af een toe een beetje snel. De grapjes tussendoor maken de tekst wat luchtiger en de plaatjes laten mooi het brein zien. Zeker heel geschikt als je meer wilt weten over de hersenen en heel handig bij bijvoorbeeld een spreekbeurt (of boekbespreking ;)).

 

Buitengewone ontdekkingsreizigers ~ Paul de Moor

OntdekkingsreizigersBuitengewone ontdekkingsreizigers is een mooi boek met veel informatie. Het is duidelijk en je leert veel. Natuurlijk over grote namen zoals Columbus, maar ook Roald Amundsun of Francisco de Orellana, die als eerste de Amazone had bedwongen. Het boek ziet er mooi uit maar de tekst is af een toe een beetje ouderwets (wat wel past bij de tijd van de ontdekkingsreizigers). De illustraties ondersteunen het verhaal en maken het wat losser. Kortom een cool boek als je geïnteresseerd bent in de bijzondere verhalen over de mensen die ervoor hebben gezorgd dat wij de wereld nu zien zoals we hem zien.

 

Rivieren, Een reis langs zeeën, meren en rivieren ~ Peter Goes

RivierenRivieren is een heel mooi, groot bladerboek. Op de bomvolle pagina’s vloeien de weetjes tussen de illustraties door. Dit boek hoef je niet op volgorde te lezen, maar je kan gewoon op reis gaan langs de Theems, de Donau en nog veeeeeel meer andere rivieren. Het gaat niet alleen over de rivieren, maar ook over de omgeving. Bijvoorbeeld de wijngaarden waar het gebied rond de Loire bekend om staat.
Het boek is groots opgezet (letterlijk en figuurlijk) en je kan eeuwen naar de pagina’s blijven kijken. Maar het leest niet erg makkelijk. Zo’n boek van een halve meter op je schoot en je moet telkens je hoofd op een andere positie houden om  de tekst te lezen. Maar voor korte momenten is het een prachtig boek.

 

321 superslimme dingen die je moet weten over dieren ~ Mathilda Masters

321 superslimme dingenDit is een dik weetjesboek voor dieren- en leesliefhebbers. Het ziet er prachtig uit en de illustraties passen goed bij de tekst. Zelf hou ik erg van dieren. Ik kijk graag natuurdocumentaires en kan leuke weetjes als een spons opzuigen. Die weetjes kunnen mij van pas komen als ik zelf een boek schrijf. Ik heb namelijk al drie boeken over bedreigde dieren geschreven. Je kan ze o.a. op de website van mijn uitgever vinden.
Een erg interessant weetje in 321 superslimme dingen vond ik dat roofvogels de enige wezens naast de mens zijn die bewust vuur maken! Hoe precies moet je zelf maar lezen 😉

Als ik van deze vijf boeken mijn favoriet moet kiezen twijfel ik tussen 321 superslimme dingen die je moet weten over dieren (lange titel) en Ik heb een vraag. Ik ga dan toch voor het boek met de lange titel. De stukjes hierin zijn leuk en toegankelijk geschreven.

Deel deze pagina:

Blogs