Het Jonge Jury Boekgenootschap doet verslag: de Dag van de Jonge Jury 2018

Als ambassadeurs van de Jonge Jury zijn de leden van het Jonge Jury Boekgenootschap het hele jaar druk met lezen en de boekenliefde verspreiden onder zoveel mogelijk jongeren. Ze doen gelukkig niets liever, én er staat ook wat tegenover: een echte VIP-behandeling tijdens de Dag van de Jonge Jury! Daar hoort ook bij: de drie genomineerde boeken presenteren op het podium van de Grote Zaal, voor zo’n 1.000 mensen… Boekgenootschap-leden Kevin, Renske, Fleur, Demi, Xanthe en Daniël doen verslag van deze spannende maar leuke dag!

Waar keek je het meest naar uit?
Renske: Ik had vooral veel zin in het ontmoeten van de andere Jonge Jury ambassadeurs. Hoewel we veel contact hebben via WhatsApp is het toch leuker om elkaar in het echt te zien. We komen niet heel vaak samen, vanwege de afstand, en dan is het natuurlijk super leuk om elkaar weer eens te zien! Ook was ik erg benieuwd naar de schrijvers en schrijfsters en keek ik ernaar uit om ze te ontmoeten en een kort praatje te maken.
Demi:
Ik keek het meest uit naar het ontmoeten van schrijvers, naar het mogen uitreiken van de Prijs van de Jonge Jury en een gezellige dag met de andere leden beleven.

Wat was als Jonge Jury ambassadeur jouw taak tijdens de Dag?
Daniël: We hebben een interview gehad voor de jeugdkrant 7Days. Verder hebben wij natuurlijk de drie genomineerde boeken gepresenteerd op het podium.
Renske: Onze taak bestond eigenlijk vooral uit het presenteren van ons boek. Er waren groepjes van drie gemaakt en die hadden allemaal een groepsboek. We moesten een paar vragen beantwoorden en een kort introductiepraatje houden net voordat de winnaar bekend werd gemaakt. Ook zijn we twee keer geïnterviewd, o.a. door de 7Days, super leuk natuurlijk!

Welke schrijver wilde je sowieso ontmoeten, en is dat gelukt?
Kevin: Ik wilde eigenlijk alle schrijvers ontmoeten. Nieuwe schrijvers te ontmoeten om in aanraking te komen met hun boek. Of bekende schrijvers weer gezellig te zien en weer gezellig bijkletsen. Ik heb vele schrijvers (weer) mogen zien. Het was een leuke dag.
Xanthe: Ik wilde heel erg graag Mirjam Hildebrand ontmoeten en dat is ook gelukt!
Fleur: Het is zeker gelukt. En de schrijver die ik het liefst wilde ontmoeten is toch Margje Woodrow, want ze is gewoon een geweldige vrouw met geweldige boeken.
Demi: Erna Sassen en dat is gelukkig gelukt!
Daniël: Mijn Leestip was het boek Het Eos-project van Mirjam Mous. Daarom wilde ik haar heel graag ontmoeten en dat is zeker gelukt!

Dag van de Jonge Jury 2018 Boekgenootschap
(c) Marco De Swart

Wat vond je het leukste van de Dag van de Jonge Jury?
Daniël: Het was heel bijzonder om op het podium bij de prijsuitreiking te staan. Het was erg leuk om zo dichtbij zo’n speciaal moment te staan.
Demi: Het ontmoeten van alle leuke en goede schrijvers en het presenteren van de genomineerde boeken. Daarnaast vond ik de sfeer onderling ook heel tof!
Kevin: Pff, heb je even. Daar kan ik een heel boek over vol schrijven. Dan ben ik over drie weken wel klaar. Nee, om het in een woord te zeggen: geweldig. Wat was het een dag zeg. Mogen we nog een keer?

Waar zag je tegenop (en hoe was dat uiteindelijk)?
Fleur: Ik zag een beetje op tegen het presenteren omdat het toch een grote zaal is. Maar toen ik het deed was het geweldig om weer te doen en om daar te staan.
Xanthe: Ik zag echt op tegen de presentaties. (En het naar huis gaan) De presentaties gingen wel prima, al had ik echt een bibberstem. Zolang je niet keek naar hoeveel mensen er waren, was ik niet extreem zenuwachtig.

Hoe spannend was het om op dat podium te staan?
Renske: Nou, dat was wel even spannend inderdaad… Er waren ook best wel veel mensen, die je dan allemaal aankijken. Er was ook nog even een akkefietje: de presentator leek even vergeten te zijn dat wij nog een praatje moesten houden. Gelukkig was dat snel verholpen door Kevin. Maar het verliep uiteindelijk goed en was stiekem wel erg leuk om te doen.
Daniël: De theaterzaal was heel erg groot! Er waren meer dan duizend mensen aanwezig! Het was dus inderdaad best wel spannend om voor zoveel mensen op zo’n groot podium een boek te presenteren, maar daarom ook wel heel erg leuk. Op deze manier kon ik mijn hobby, namelijk lezen, verspreiden. Als je even op dat podium staat, vergeet je de spanning en ga je helemaal mee in de opvoering.

Dag van de Jonge Jury 2018 Boekgenootschap
(c) Marco De Swart

Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Fleur: Ja zeker! Het was weer een geweldige dag met geweldige schrijvers, prachtige handtekeningen en mooie boeken. Zeker een dag om nooit te vergeten.
Renske: Zeker, en ze zijn zelfs overtroffen. Ik heb echt genoten! Het was heel leuk om alle auteurs te ontmoeten, het was gezellig met het Jonge Jury Boekgenootschap en het programma was ook super. Bovendien was ik ook een soort van VIP en mocht ik dus samen met de andere ambassadeurs in de artiestenruimte komen en zaten we op de eerste rij. We hebben zelfs geluncht met een paar schrijfsters!

Wat zal je altijd bijblijven van deze dag?
Fleur: Het moment op het podium. Daar staan met mensen die je pas een paar keer hebt gezien, maar er toch als vrienden staan om dan te presenteren. Dat zal ik nooit vergeten.
Kevin:
Het optreden van Fleur, Xanthe en mij. Onze presentatie bevatte een maatschappelijk doel. Mensen duidelijk maken, ongeacht onze verschillen, dat we allemaal een boek kunnen lezen en van ervan kunnen genieten. We hadden onze verschillen op de kaarten gezet. Toen het onderwerp lesbi /homoseksualiteit langskwam, moesten enkele kinderen lachen. Toen ik de kinderen daarop aansprak, kwam een geklap en positieve energie uit het publiek. Dat kwam ook toen we elke keer zeiden ‘we zijn toch mensen’. Dat was een mooie ervaring. Dat een groep zo’n mooie reactie kan geven op zo’n maatschappelijk beladen overwerp.
Xanthe: Ik denk dat gewoon de hele dag me bij zal blijven! Van ’s ochtends met het Boekgenootschap Starbucks halen tot we na de afterborrel weer allemaal gingen!

Welke dingen hebben je deze dag geïnspireerd?
Kevin: De Dag van de Jonge Jury was een inspirerende dag. Toch was er een punt dat mij het meest heeft geïnspireerd. Dat was Mel Wallis de Vries. Toen we op het podium stonden vertelde Mel dat het elk jaar spannend blijft of je de Prijs van de Jonge Jury wint. Elk jaar verwachten mensen dat je gaat winnen, maar succes uit het verleden geeft nog geen garantie voor de toekomst.
Demi: Eigenlijk alles! Ik heb nu nog meer zin om lekker te lezen en om weer zelf verhalen te gaan schrijven. Bovendien vond ik de goodiebag ook heel leuk!
Xanthe: De hele dag heeft me eigenlijk wel geïnspireerd, het was zo geweldig!

Deel deze pagina:

Blogs