Eén week later…

Alweer een week geleden vond de Dag van de Jonge Jury 2018 plaats. Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht. Met recht een van de mooiste boekendagen voor jongeren. De Jonge Jury Dag is een spektakel dat geheel in het teken staat van jongeren, schrijvers, lezen, boeken, plezier, nog meer boeken en nog veel meer plezier.

De eerste keer dat ik een Dag van de Jonge Jury meemaakte was in 2014. Mijn boek Moordvrienden was één van de vijf genomineerden voor de Prijs van de Jonge Jury. Dat ik hiermee ook genomineerd was voor de Jonge Jury Debuutprijs was echter niet tot mij doorgedrongen, maar dat veranderde snel na de opening. Hoe groot was mijn verbazing dat mijn eerste boek voor jongeren de Debuutprijs gewonnen had. Een prijs die je maar één keer kan winnen. Het is een gevoel dat niet valt te omschrijven. 🙂

Inmiddels zijn we vier jaar en vier jeugdboeken verder. Ook dit jaar was een bijzonder jaar. Afgesloten, mijn vijfde jeugdthriller, was een van de drie genomineerde boeken die in aanmerking kwamen voor de Prijs van de Jonge Jury 2018. Wat een verrassing was het om dit te horen. En wat ben ik dankbaar voor al die stemmen.

Dacht ik kans te maken om de prijs te winnen? Eerlijk gezegd was ik daar niet mee bezig. Ook Mel Wallis de Vries was genomineerd en ja, dan weten we het wel. 😉 En inderdaad, Mel won opnieuw de Prijs van de Jonge Jury. Wat was ze blij en wat is het haar gegund.

Uiteraard werd mij meerdere keren gevraagd of ik teleurgesteld was. Daarop kan ik maar één antwoord geven. Nee, ik was niet teleurgesteld, want uiteindelijk doet het er weinig toe. De dag werd er niet minder geweldig om. Ik mocht mijn lezers ontmoeten, interviews geven, signeren en de Jonge Jury Debuutprijs uitreiken aan Mirjam Hildebrand. Hoe fantastisch is dat?

Uiteindelijk gaat het bij schrijven voor jongeren om veel meer dan winnen. Daarbij is één ding is zeker, enthousiastere lezers dan jongeren zijn er niet. En op de Dag van de Jonge Jury is dit altijd duidelijk te merken. Ik verheug me dan ook zeer op volgend jaar. Wie weet komt mijn binnenkort uit te komen novelle Moordgeheim dan wel in aanmerking voor deze geweldige prijs. Hoe mooi zou dat zijn? Moordgeheim is namelijk een op zichzelf staand vervolg op Moordvrienden, het boek waarmee ik in 2014 de Debuutprijs won. Geen beter moment om juist met deze nieuwe thriller toch eens die Prijs van de Jonge Jury in de wacht te slepen. En laten we eerlijk zijn, het wordt toch wel een keertje tijd dat we Mel, de koningin van de jeugdthrillers, een jaartje met vakantie sturen. Sorry, Mel. LOL 😉

Hoe dan ook, ook in 2019 wordt de Dag van de Jonge Jury vast weer een feestje. Hopelijk tot dan en tot die tijd: blijf lezen, er komen dit jaar weer allemaal fantastische boeken uit. Boeken waar jullie dan weer op kunnen stemmen!

Grtz.

Natasza

Deel deze pagina:

Blogs