Renske blogt: Zon, zee en… boeken!

De vakantie komt er weer aan en dat betekent meer leestijd. Het liefst wil je natuurlijk zoveel mogelijk boeken meenemen, maar dat gaat niet altijd even makkelijk, vooral als je een tripje met het vliegtuig maakt. Hoe zorg je ervoor dat je toch genoeg leesvoer hebt?

Renske de Vries van het Jonge Jury Boekgenootschap geeft je tips!

1. De e-reader

Eén van de belangrijkste oplossingen is de e-reader. Qua volume is het ronduit ideaal, je zult zelfs veel plek over hebben in je koffer voor andere spullen! Toch kleeft er een nadeel aan. De prijs van een e-reader ligt namelijk rond de honderd euro. Echter zijn de prijzen van e-books ongeveer vijf euro lager dan normale paperbacks, dus na twintig boeken heb je het bedrag al terugverdiend. Ook is het mogelijk om voor een tientje per maand een abonnement af te sluiten waarmee je meer dan 15.000 boeken kunt lezen.

Mocht je op vakantie zijn in een warm land of schijnt het zonnetje ook weer eens in Nederland, dan hoef je niet bang te zijn dat de tekst onleesbaar wordt door de zon, de meeste e-readers hebben namelijk een scherm dat zich hieraan aanpast. In het begin zal het gebruik van een e-reader wel wennen zijn; je voelt koud metaal in plaats van het vertrouwde papier van een boek en je kan niet goed zien hoe ver je bent met lezen. Maar je kan wel zoveel boeken “meenemen” als je wilt en betaalt minder dan voor een normaal boek!

2. Slim inpakken

Het internet staat vol met filmpjes en artikelen met tips en tricks over hoe je slim kunt inpakken en de ruimte in je koffer optimaal kan benutten. Zo kan je bijvoorbeeld sokken en ondergoed in schoenen doen of kleding oprollen in plaats van vouwen. Verder kan je shampoo in kleine reisflesjes doen in plaats van de hele fles meenemen. Dit alles kan net die ene ruimte creëren, waardoor je toch dat ene boek nog mee kan nemen. Maar let op: qua gewicht zal er niets veranderen!

3. Boeken delen

Ook kan je boeken delen, gezellig samen met een vriend, vriendin, broer(tje) of zus(je). Zo heb je de hele vakantie genoeg te lezen en heb je veel keuze. Bovendien heb jij gelijk iemand met wie je over het boek kunt kletsen.

Soms hebben campings en hotels ook een boekenkast waar je boeken uit kunt lenen of ruilen. Ook hier kan je even een kijkje nemen. Of ze een boek hebben dat jij leuk vindt, is afwachten.

4. Paperbacks & dwarsliggers

Door paperbacks te kopen en geen hardcover boeken bespaar je geld, gewicht en een klein beetje ruimte. Het verschil qua ruimte is niet heel groot, maar het helpt wel. Ook heb je de zogeheten ‘dwarsliggers’, dit zijn kleinere uitgaven van boeken in formaat en liggen – zoals de naam al zegt – dwars. De collectie is niet heel groot, maar er zitten toch leuke boeken bij. Zo kan je van Mel Wallis de Vries ‘Vals’ en ‘Klem’ als een bundel kopen, ook is het nieuwste boek van John Green beschikbaar, en de Hongerspelen van Suzanne Collins.

Je zult wel even moeten wennen, aangezien het lettertype kleiner is dan normaal en twee pagina’s ongeveer even groot zijn als driekwart van een normale pagina. Toch leest het na een tijdje net zo makkelijk als een normaal boek.

Kom je nou toch nog boeken te kort dan kan je natuurlijk ook op vakantie zelf nog een boek scoren, dan heb je gelijk een tof souvenir!

Deel deze pagina:

Blogs