Kevin blogt: Margje Woodrow van ‘Verwoest’ aan de tand gevoeld!

Bij de Jonge Jury staan er tientallen boeken op de leeslijst. Ik, Kevin, houd graag van thrillers of spannende boeken. Toen ik door de lijst heen ging, viel mijn oog op het boek Verwoest van Margje Woodrow. De titel suggereerde dat het een spannend boek was en dat was het zeker ook. Margje Woodrow kende ik nog niet, maar dat is het mooie van de Jonge Jury: je leert nieuwe schrijvers kennen. Twee dagen later had ik het boek van Margje in mijn handen. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en ben meteen begonnen met lezen.

Vroeger speelde ik wel eens het spelletje ‘doen, durf of de waarheid’. Dat was altijd wel een leuk spelletje om te doen. Dat vond Margje ook. Zo kwam ze op het idee voor het boek ‘Verwoest’.

Aan het begin van het boek maken wij kennis met Juul. Milan, de broer van Juul, is omgekomen bij een auto-ongeluk. Sinds de dood van Milan is de moeder van Juul er slecht aan toe. Aan het begin van het boek komt de moeder terug uit een psychiatrische inrichting. Als Juul op de achttiende verjaardag van Milan naar zijn graf gaat, vindt ze een brief. Er staat DOEN + DURF = WAARHEID. Ze krijgt een brief met een ‘dare’ die ze moet uitvoeren om informatie te krijgen over de dood van Milan. Ze moet een dare uitvoeren, zoals de dares van Milan op YouTube. Fleur, een vriendin van Juul, helpt hem om de dare uit te voeren. Maar is het wel zo slim om de dare uit te voeren? Na de eerste dare, komt de tweede er snel achteraan. De dares blijven in een moordend tempo komen. Juul wordt onder druk gezet. Wie verzint de dares? Komt Juul achter de waarheid? En wil ze de waarheid wel weten?

In het boek komen dares naar voren, maar wat zou jij of Margje zelf doen? Zou je de brief pakken? Ben je nieuwsgierig naar de inhoud? Hoe reageer je als je de brief hebt gelezen?

Als het aan Margje ligt, zou ze de brief oppakken. Maar waarom?

Omdat nieuwsgierigheid toch overwint en je wilt weten wat er in de brief staat. Wel zou Margje eerst niet reageren op de inhoud van de brief, maar omdat de dader dreigt om de toch al overspannen moeder nog gekker te maken, zou Margje de dares uiteindelijk toch doen, ter bescherming van haar moeder.

Een hoop dares, chantage, intense angst en een vleugje spanning vormen het recept voor een goed boek. Margje opent het boek al volop met spanning. Vanaf moment één word je helemaal in het boek getrokken. Je beleeft het boek, alsof het je zelf overkomt. Daarnaast is het gebruik van YouTube een goede zet. YouTube is echt van deze tijd. Het einde heeft me compleet verrast: echt een onverwachte afloop!

Margje schrijft op een heel fijne manier. Het boek Verwoest leest supergoed weg en is een echte aanrader voor alle andere mensen die van lezen houden. Zeker als je van jeugdthrillers houdt. Ik wil geen cijfers of sterren geven, want we hebben natuurlijk allemaal onze eigen mening, maar dit boek zou zeker een topnotering hebben gekregen. Een van de beste boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen: een topboek! Ik was er van de eerste tot laatste bladzijde verslaafd aan. Ik moest en zou weten hoe het afliep.

Deel deze pagina:

Blogs