Emmie blogt: de schoonheid van onbekende boeken

Emmie is 14 jaar en heeft een grote liefde voor boeken, lezen en schrijven. Lange tijd vond ze het best moeilijk om leuke boeken te vinden, totdat een vriendin van haar de Jonge Jury-website tipte. Al snel raakte ze verslaafd aan onze boekentips, leesblogs en andere nieuwtjes. Toen zij de Dag van de Jonge Jury bezocht wist ze het zeker: ze zou ambassadeur worden en anderen ook inspireren tot het lezen van al die mooie boeken! Haar eerste blog gaat over de schoonheid van onbekende boeken.

Mel Wallis de Vries, Rob Ruggenberg, Carry Slee, Mirjam Mous. Als je Nederlandse jeugdboeken leest heb je vast wel van deze schrijvers gehoord. Allemaal steengoede schrijvers en ik waardeer hun werken echt, toch wil ik vandaag niet over een boek van één van deze schrijvers praten. Deze blog gaat over de schoonheid van onontdekte parels.

Toen ik wat jonger was pakte ik in de bibliotheek altijd het boek met de mooist uitziende voorkant. De auteur die het boek had geschreven boeide me niet zo veel, waar het verhaal over ging evenmin. Ik wilde gewoon een leuk boek lezen, of zelfs bekijken…

Hoe ouder ik werd hoe belangrijker de inhoud voor mij ging worden. Al snel kwam ik er achter wat voor boeken ik leuk vond en welke niet. Vaak koos ik dezelfde schrijvers uit, zodat ik zeker wist dat ik een goed boek te pakken zou hebben.

Ik denk dat veel lezers zich hier wel in herkennen. Waarom zou je iets nieuws uitproberen als het oude zo goed bevalt? Toch zijn er echt schrijvers die niet erg bekend zijn en alsnog steengoed schrijven! Als Jonge Jury ambassadeur heb ik mogen genieten van veel boeken en schrijvers die ik nog niet kende en zo ben ik op enorm mooie boeken gestuit. Drie daarvan zet ik speciaal in de spotlight:

Wolfsangel: Apollo – Johan Vandevelde

Toen ik het boek binnenkreeg was ik enorm verrast door hoe mooi ik de cover vond. De letters, de felle kleuren die iets schreeuwerigs uitbeelden… Het maakte een mooi plaatje.

Toen ik begon te lezen werd ik meteen meegetrokken in het verhaal. Het boek gaat over hoe het zou zijn als er nu een staatsgreep zou komen. Het boek neemt je mee in het leven van Jarne, een verder gewone jongen met twee moeders. De extremisten keuren, net zoals de vroegere nazi’s, ‘afwijkingen’ in de maatschappij niet goed en hierdoor staat Jarnes gezin onder de aandacht van de extremisten. Verder ga ik niet veel verklappen, dat moet je maar zelf lezen 😉.

Het verhaal vindt plaats in België en het hoofdpersonage, Jarne, is erg realistisch weergegeven. Hierdoor krijg je als lezer een sterke connectie met het karakter. Het boek leest, ondanks de dikte, erg makkelijk weg. Ik kan niet wachten tot het volgende deel uitkomt!

Dertiendagh – Maria Postema en Maarten Bruns

‘Erik en zijn buurmeisje Zoë verkennen in de Scheveningse duinen een oude bunker van de Atlantikwall.’ Dat is het eerste deel van de flaptekst en toen ik die zin las moest ik meteen aan Chris en Jorieke denken. Maar zodra je de flaptekst verder leest kom je erachter dat het verkennen van een bunker een stuk minder onschuldig is dan het klinkt. De twee vrienden komen een kistje tegen met een mysterieuze ring. Als ze hadden geweten dat die ring hen zou verstrikken in een enorm mysterie…

Ik zou eigenlijk het hele verhaal willen samenvatten om te vertellen waarom het een enorm goed boek is, maar dat zal je zelf maar moeten uitvinden!

Het boek is enorm spannend, zodra je eenmaal de eerste drie hoofdstukken hebt gelezen leg je het niet meer weg. Ik zou het boek alleen niet midden in de nacht lezen, want je gaat elke schaduw om je heen wantrouwen (waargebeurd). Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die van spannende boeken houdt.

Doodverklaard – Inge Verbruggen

Oei, eigenlijk heb ik hier alleen maar spannende boeken tussen gezet. Ze verdienen wel allemaal een plaats op deze lijst!

‘Heb jij jezelf weleens gegoogled? Isa Mendonck googlede zichzelf en vindt een rouwadvertentie. Van zichzelf! Totaal overstuur roept ze de hulp van haar vrienden in. Wie wil haar dood en kan zo’n gedetailleerd overlijdensbericht opstellen? En waarom? Ze heeft nog nooit iemand kwaad gedaan!’

Wat ik heel bijzonder aan dit boek vind is dat je echt meegenomen wordt in hoe ze langzaam paranoïde raakt door haar angst. Haar gevoelens worden goed en realistisch beschreven, waardoor je echt met haar meevoelt.

Ik lees best veel thrillers, maar deze dader had ik niet zien aankomen, terwijl deze persoon ook nog een goed motief had! Ik heb nog nooit eerder zó’n verhaal gelezen. Echt een aanrader voor thriller liefhebbers!

Dat was mijn blog weer, ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad en zullen overwegen deze boeken te lezen!

Groetjes,
Emmie

Deel deze pagina:

Blogs