Fleur blogt: Het pistool

Fleur is 14 jaar en zit dit jaar al voor het tweede jaar op rij in het Jonge Jury Boekgenootschap. Ze hockeyt graag, maar.. Eerlijk is eerlijk: tijdens een saaie wedstrijd, wenst ze wel eens een boek erbij te hebben ;), Dat is namelijk haar tweede grote hobby: lezen! Ook is Fleur gek op schrijven. Deze blog gaat over het boek Het pistool van Ria Lazoe.

De cover: Je ziet een toren afgebeeld als pistool, met daarboven in witte letters de titel en de auteur. Verder is de hele cover rood. Het is een duidelijke cover.

Het verhaal: Het is zomer 1945, een broeierige zomer waarin de Tweede Wereldoorlog nog nasmeult. De veertienjarige Jan heeft een groot geheim: hij heeft het pistool van een Canadese soldaat gepikt. Nu kan hij wraak nemen op de verraders die zijn vader hebben uitgeleverd aan de Duitsers. Tot op een dag twee zwervende meisjes, Loes en Ziska, bij hem thuis aankloppen. Ze doen vaag over waar ze vandaan komen. Toch geen NSB-kinderen? Ondertussen ligt dat pistool maar in zijn geheime bergplaats. Tenminste, dat denkt hij… Ben je schuldig als je ouders tijdens de oorlog aan de verkeerde kant stonden? Mag je het recht in eigen hand nemen? Handelde je juist als je bij het verzet zat? Een spannend boek dat intrigerende vragen oproept.

De schrijfster: Ria Lazoe is jarenlang lerares geweest op een basisschool. Ze houdt haar hele leven al van schrijven. Na haar afscheid van het onderwijs schreef ze haar eerste kinderboek.

Mijn mening: Het pistool laat de andere kant van de geschiedenis zien. Het is niet altijd zo gekleurd als wij denken, vaak zijn er meerdere kanten aan een verhaal. Ik vind het een mooi idee dat dit boek niet alleen één kant van de oorlog laat zien. Ben jij zelf verantwoordelijk als je ouders fout waren? Of gaat het om wat jij zelf vindt? Die vraag wordt in dit boek mooi beantwoord. Het is misschien niet mijn lievelingsboek, maar het geeft wel een andere kijk op de oorlog.

Dit boek krijgt van mij drie sterren! Het pistool is een belangrijk boek over oorlog. Het laat je zien dat je iemand niet kunt bestempelen door de gedachtes of fouten van diegene zijn/haar ouders.

Groetjes,
Fleur

Deel deze pagina:

Blogs