Zara en Demi bloggen: Te waar om mooi te zijn

Jonge Jury ambassadeurs Demi en Zara zijn zo dolenthousiast over het boek Te mooi om waar te zijn dat ze er beiden gewoon iets over móesten schrijven.

Demi, wil jij beginnen?
We kennen allemaal vast wel een paar van die fantastische Marktplaatsadvertenties, die toch iets ‘te mooi om waar te zijn’ blijken. Maar sommige dingen kunnen ook te waar zijn om nog mooi te kunnen zijn. Bijvoorbeeld vrijheid. Bestaat vrijheid wel? In dit mooie debuut van de 19-jarige Roxanne Wellens gaat het om een zoektocht. Een zoektocht naar vrijheid.

Kun je ons meer over de schrijfster vertellen, Demi?
Zoals hierboven al benoemd is Roxanne Wellens pas 19 jaar. Ze houdt van kunst en van lezen. Haar inspiratiebron voor dit boek is haar eigen zoektocht naar vrijheid en het overlijden van haar grootouders. Dit boek is volgens haar geen jeugdboek, maar voor iedereen die op zoek is naar vrijheid. Behalve het schrijven van deze roman deed Roxanne vrijwilligerswerk in Nepal en wandelde ze in haar eentje de pelgrimsroute naar Compostella.

Nu zijn wij wel erg benieuwd naar het verhaal!
Te waar om mooi te zijn gaat over Othello. Othello is een introverte jongen, die een goede band heeft met zijn zus Minthe. Zijn zus pleegt zelfmoord en dit laat Othello verward achter. Minthe was op zoek naar vrijheid, maar dacht deze niet in het leven te kunnen vinden. Ze zag de dood als haar vrijheid. Hierdoor raakt Othello vastbesloten om die vrijheid wél te vinden. Het boek gaat over zijn zoektocht hiernaar.

Zara, wat betekent het thema vrijheid voor jou?
Van alle thema’s die in dit boek aan bod komen spreekt ‘vrijheid’ mij het meeste aan. Misschien komt dat omdat ik in Zuid-Afrika woon, een land met een geschiedenis van onderdrukking en discriminatie waar we nu proberen een samenleving te vormen waar iedereen in vrijheid kan leven. Vrijheid is duidelijk de leidraad in dit verhaal. Elk hoofdstuk begint met de regel ‘De vrijheid om…’. De drang naar vrijheid blijkt uiteindelijk de reden waarom Minthe zelfmoord heeft gepleegd. Othello gaat vervolgens juist op zoek naar vrijheid zonder de dood. Dit spreekt me aan omdat ik me zelf ook vaak afvraag wat vrijheid eigenlijk is.

Wat een interessante titel ook. Vind je ook niet, Zara?
Laten we eerlijk zijn: ik heb dit boek ook gelezen vanwege de geweldige titel. Het is een aangepaste versie van een veelgebruikte uitdrukking ‘te mooi om waar te zijn’. Die titel geeft de ‘echtheid’ van het verhaal aan. Niet dat Othellos ontdekkingsreis echt gebeurd is maar Wellens boek beschrijft thema’s en emoties zoals ze zijn, zonder ze achter een mooi masker te verbergen. Dat kun je ook in de schrijfstijl zien. Wellens laat de lezer echt voelen hoe het is om iemand te verliezen. Ik ben zelf natuurlijk nog geen universiteitsstudent maar kon helemaal met Othello meevoelen. Dat vind ik heel goed gedaan van de schrijfster. Wellens is zelf nog maar negentien maar wat mij betreft echt een natuurtalent. Ze beschrijft niet alleen gevoelens maar ook gebeurtenissen en landschappen op een treffende manier en met een openhartigheid die ik niet vaak in andere boeken ben tegengekomen.

Demi, wat vind jij van het boek?
Allereerst vind ik dat de opbouw van het verhaal goed is. Tussen het verhaal door krijg je de door Minthe geschreven brieven al te zien. Othello leest die pas later. Minthe schreef veel gedichten in haar brieven. Dit waren erg mooie en bijzondere gedichten. Ze hebben mij erg geraakt. Vooral het gedicht waarin ze zich afvraagt wie ze eigenlijk is, raakte mij. Het boek is best wel filosofisch. Ik heb daar op zich geen problemen mee. Eerlijk gezegd, houd ik daar juist van. Ik denk alleen niet dat veel leeftijdsgenoten dit delen. Maar ook los van het filosofische deel is het een erg mooi boek. Het is zeker geen vrolijk verhaal, maar wel een verhaal dat je aan het denken zet. En volgens mij is dat ook het doel van de schrijfster. Bij mij is het in ieder geval gelukt. Weet ik wat vrijheid is? Nee, maar ik vraag me af of je het kunt weten. Misschien is het iets dat we voelen. In ieder geval was dit voor mij een zeer geslaagd boek! Ik had ook niet verwacht dat het door zo’n jong iemand is geschreven. Maar dat maakt het voor mij alleen maar beter!

En jij, Zara?
Ik vond dit een prachtig boek omdat het interessante thema’s belicht en verschillende genres bij elkaar brengt. Ook zijn alle personages zorgvuldig beschreven en ontwikkelen ze zich tijdens het verhaal. De manier waarop Wellens schrijft is zo meeslepend!

Ik heb het gevoel dat Roxanne Wellens mij met haar prachtige boek op iets heeft voorbereid, al was dat waarschijnlijk niet haar bedoeling. Het is een filosofisch boek dat me aan het denken heeft gezet, maar ook een realistisch boek dat me duidelijk heeft gemaakt hoe dingen zouden kunnen zijn. Het verhaal is zelfs ook romantisch.

Dankjewel Roxanne Wellens voor een fenomenaal boek dat wij altijd zullen onthouden!

Groetjes,
Demi en Zara

Deel deze pagina:

Blogs