Xanthe blogt: een interview met Mirjam Mous

In augustus verscheen het allernieuwste boek van Mirjam Mous, Het Eos-project. Xanthe, één van de ambassadeurs van het nieuwe Jonge Jury Boekgenootschap, ging erover met haar in gesprek en vroeg haar het hemd van het lijf!

Na het lezen van dit interview ook benieuwd geworden? Goed nieuws, want we geven één exemplaar weg! Tag de Jonge Jury op Instagram en laat weten (en zien!) waarom Het Eos-project jou toebehoort. Volgende week maandag kiezen we de winnaar!

Xanthe: Hallo mevrouw Mous en welkom bij dit interview.
Bent u er klaar voor?

Mirjam: Jazeker!

Xanthe: Graag stel ik u een aantal vragen over Het Eos-project. Waar gaat het boek over?

Mirjam: In een rustig natuurgebied wordt een man dood in de rivier aangetroffen. Het is Herman van Romondt, een journalist van Dagblad Zuid. De politie is er al snel van overtuigd dat het een ongeluk was en doet de zaak daarmee af. Maar Mink, die dezelfde dag nog stage bij Herman liep, denkt dat er meer achter zit. Want wat deed de journalist bij de Blauwe Bosjes, terwijl hij helemaal niet van de natuur hield? En dan had hij het ook nog over een belangrijk artikel, dat zou inslaan als een bom. Mink en Jools, het nichtje van Herman, zijn vastbesloten om erachter te komen wat er is gebeurd en volgen alle sporen die de journalist heeft achtergelaten. Dat blijkt behoorlijk gevaarlijk…

Xanthe: Heel spannend! Zeg, was het uiteindelijke boek anders dan het 1e idee?

Mirjam: Ik weet nooit van te voren hoe het verhaal zal gaan. Het ontstaat pas tijdens het schrijven. Ik heb alleen een beginidee. Dat was in dit geval: een doodsbange jongen in een winkelgalerij. Het is duidelijk dat hij op de vlucht is, maar voor wie of wat? Daar kwam ik pas achter toen ik aan mijn boek werkte. Mijn beginidee is het hele schrijfproces hetzelfde gebleven.

Xanthe: Wat zou u in de plaats van Mink doen?

Mirjam: Ik denk hetzelfde. Daarom heb ik het waarschijnlijk ook zo bedacht.

Xanthe: Wat zou u doen in de plaats van Jools?

Mirjam: Ik hoop dat ik iets minder bazig tegen Mink zou zijn. Ze mag zijn hulp wel wat meer waarderen. Maar ik zou wel net als Jools willen weten wat er met oom Herman is gebeurd.

Xanthe: Wat is uw favoriete stuk uit het boek?

Mirjam: Het begin, als Mink doodsbenauwd en hongerig door de winkelgalerij loopt. Omdat de scène veel vragen en dus ook veel spanning oproept.

Xanthe: Kunt u ons meer info geven over Het Eos-Project zelf? Wat is dat nu eigenlijk?

Mirjam: Eos is de godin van de dageraad. Het project draagt haar naam – denk aan groen en paradijselijk. Meer wil ik niet verklappen, want dat zou een regelrechte spoiler zijn 😉

Xanthe: Hoe kwam u op het idee van Het Eos-project?

Mirjam: Dat weet ik zelf ook niet precies. Mijn oude goocheldoos, die mijn moeder tijdens het opruimen op zolder tegenkwam. Het bezoek aan privé-club Huize Sandra voor een schoolopdracht in mijn jeugd. Nieuwsberichten en krantenartikelen. Mijn interesse voor tuinen en huizen. Dit alles bij elkaar heeft uiteindelijk tot Het Eos-project geleid.

Xanthe: Vanwaar het ietwat abrupte en snelle einde?

Mirjam: Op het moment dat alles is opgelost, ben ik voor mijn gevoel ook klaar met Minks verhaal. Een uitgebreid verslag over de arrestatie van de criminelen vind ik niet zo spannend en interessant. Volgens mij kan de lezer dat deel zelf wel invullen. Voor mijn gevoel is het eind niet té abrupt omdat ik er nog een epiloog aan heb toegevoegd. Daarin worden alle losse eindjes afgerond.

Nieuwsgierig geworden wat Mirjam Mous nog meer te vertellen had? Lees dan hier het vervolg van Xanthes interview!

Deel deze pagina:

Blogs