Lezen

Vanaf september lezen de leerlingen voor de Jonge Jury en kunnen ze meedoen aan de Jonge Jury Wildcard Wedstrijd. Bekijk hier de groslijst met de titels die voor de Prijs van de Jonge Jury 2023 in aanmerking komen.

Verloop fase

  • September: de leerlingen starten met het lezen van de titels uit de groslijst en doen mee aan de Jonge Jury Wildcard Wedstrijd.
  • December: het Jonge Jury Boekgenootschap draagt van de groslijst tien boeken aan die samen de Leestips vormen (peer-to-peer). De elfde Leestip komt voort uit de Jonge Jury Wildcard Wedstrijd en is aangedragen door de leerlingen. Het bijbehorende lesmateriaal wordt na de kerstvakantie verstuurd.
Bestel het Jonge Jury lesmateriaal

SAMENWERKING MET DE SCHOOLMEDIATHEEK

Samen met de schoolmediatheek brengt u de Jonge Jury effectief onder de aandacht van uw leerlingen. Door stemformulieren en aanvullende informatie over de Jonge Jury in de mediatheek beschikbaar te stellen, worden leerlingen extra gemotiveerd om hun stem uit te brengen. De schoolmediathecaris kan in uw lessen boeken introduceren en aangeven welke boeken die gelezen worden voor de Jonge Jury te verkrijgen zijn in de mediatheek. De schoolmediathecaris kan u ook ondersteunen door het aanbieden van achtergrondinformatie.

Veel scholen gebruiken Aura Online voor het beheren, beschikbaar stellen en uitlenen van de mediatheekcollectie. Het is tevens een onmisbare tool voor leesbevordering en biedt scholen een platform voor de promotie van De Jonge Jury. Wilt u weten hoe?

  • Plaats een Jonge Jury informatietegel op de homepage van de Aura Online catalogus.
  • Vergelijk de mediatheekcatalogus via de Aura Collectiewijzer met de Leestips voor de Jonge Jury en bestel vanuit Aura Online de ontbrekende titels.
  • Publiceer op de homepage van Aura Online een themalijst Leestips Jonge Jury.
  • Vul de Leestips in de Aura Online catalogus aan met links naar YouTube filmpjes.
  • Stuur de leerlingen een pushbericht via de Aura Library leerlingapp, met bijvoorbeeld de volgende tekst: Heb jij al gestemd op je favoriete boek voor de Jonge Jury?

SAMENWERKING MET DE OPENBARE BIBLIOTHEEK

Bibliothecarissen zijn goed op de hoogte van de Jonge Jury en hebben vaak een zeer grondige kennis van jeugdliteratuur en van het niveau van jeugdboeken. Zij kunnen u met leencollecties én met verschillende activiteiten en materialen ondersteunen. Mocht u niet zeker weten of een bepaalde titel voor de Jonge Jury in aanmerking komt, dan kunt u dit door de bibliothecaris in de computer laten opzoeken. Voor informatie en afspraken over samenwerking kunt u het best zo spoedig mogelijk contact opnemen met de openbare bibliotheek in uw omgeving.

Naar stemmen

De Weddenschap

Doet u mee aan de Jonge Jury, maar wilt u nóg meer aandacht besteden aan leesbevordering? Daag uw leerlingen dan niet alleen uit om te lezen voor de Jonge Jury, maar ook voor De Weddenschap!

Meer informatie over De Weddenschap

 

Deel deze pagina: