Tip van de Week: Donkere dagen

“Misschien is het raar om te zeggen, maar ik vind het zo moeilijk om de dag door te komen. Ik ben niet meer blij, papa, ik heb nergens zin in. En het is net of mama dat niet goedvindt.” (p. 9) – Caja Cazemier, Blauwe Dagen.

Gisteren is officieel de herfst begonnen. De een vindt het wel gezellig, de ander heeft er minder zin in. Het zonnetje maakt deze week plaats voor spetters en het is steeds wat langer donker. Donkere dagen kennen we in de herfst, maar soms ook in ons leven. Deze week twee leestips van boeken waarin de hoofdpersonages het flink te verduren krijgen, maar hierdoor ook weer hoopvolle ontdekkingen doen.

Blauwe Dagen – Caja Cazemier
Janna (14) zit al een tijdje niet zo lekker in haar vel. Als haar vriendje het uitmaakt, komt dat hard aan. Zie je wel, denkt ze, ik ben niet de moeite waard… Steeds dieper zakt ze weg in de leegte. Het is alsof er een grauwe mist over haar hele leven heen hangt en ze kan nergens meer van genieten. Uiteindelijk krijgt ze psychologische hulp. Gek genoeg lijkt haar moeder daar helemaal niet zo blij mee te zijn. Wat is hier aan de hand?
De weg uit het dal is lang en zwaar, maar uiteindelijk leert Janna zichzelf te accepteren zoals ze is. En ze ontdekt wie ze is.

Zonder Zusje – Wendela Walta
Dagmar heeft een haat-liefdesverhouding met haar oudere zus. Wanneer Femke bij een auto-ongeluk om het leven komt, staat Dagmars leven op zijn kop. Haar ouders verwerken de dood van hun dochter allebei heel verschillend en Dagmar kan niet goed bij hen terecht met haar verdriet. Het gezin valt langzaam uit elkaar. Gelukkig vindt ze steun bij Thor, een jongen die ze leert kennen op school.
Beetje bij beetje pakt Dagmar haar leven weer op. Ze gaat in haar eentje logeren bij haar oom in Parijs, waar ze normaal altijd met haar zus naartoe ging, en ze trekt veel op met Beau, die de beste vriendin van Femke was. Dagmar weet haar verdriet een plekje te geven, maar haar leven is voorgoed veranderd.

Tips van de week