Tip van de Week: Back to School, maar dan anders

“We zitten op een bijzondere school. Elk jaar wordt ons IQ gemeten alsof het een wedstrijd is. De rector noemt het een ‘intellectuele competitie’ en vindt het een goede stimulans voor onze ontwikkeling. Hij wil dat onze school de beste van het land is.” (p. 8) – Erik Jan Tillema, IQ

De start van het schooljaar betekent ook de start van een nieuwe reeks boekentips: dit keer voor de 25-jarige editie van de Jonge Jury. Met De 100 van de Jonge Jury duiken we in al het moois aan boeken dat we de afgelopen 25 jaar langs hebben zien komen bij de Jonge Jury.

Nu jullie allemaal de schoolbanken weer zijn ingekropen, hopen wij dat jullie ook wat boekenparels open willen slaan. Deze week daarom twee leestips, van spannende boeken over wel heel bijzondere scholieren. Terug naar school gaan ziet er namelijk niet voor iedereen hetzelfde uit.

Erik Jan Tillema – IQ
Iedereen wil de slimste leerling van het Einsteincollege worden. Daar hebben de kinderen hun eigen redenen voor. Maar dan gaat degene met de hoogste score op de IQ-test dood. Wanneer er meer slimmeriken beginnen te sterven, zijn Isa en haar hoogbegaafde vrienden op hun hoede. Zeker als ze in de klas de opdracht krijgen om een mysterieuze tekst te vertalen. Een spannend verhaal over intelligentie, competitie en macht.

Rima Orie – In het Vervloekte Hart
Priya Chkadhari heeft een groot geheim: ze is een bloedkind, geboren tijdens de bloedmaan, en heeft daardoor bijzondere krachten. Priya leeft een zo onopvallend mogelijk leven om niet ontdekt te worden, want bloedkinderen worden gezien als monsters die moeten worden vermoord. Het is benauwend, maar ze lijkt niet aan haar lot te kunnen ontsnappen.
Als Priya op een dag de kans krijgt om een plek te bemachtigen als student in Kuwatta – het grootste militaire fort van het land – grijpt ze die met beide handen aan. Een plek in Kuwatta zou een nieuw leven voor Priya kunnen betekenen. En alles is beter dan haar leven in Disin.
Tot haar verbazing blijken haar krachten in Kuwatta als gave in plaats van als vloek te worden beschouwd. Ze ontmoet er andere bloedkinderen, allemaal met hun eigen krachten, en wordt getraind om mee te kunnen vechten in de guerillaoorlog tegen de kolonisten die Awaran al eeuwenlang in zijn greep houdt. Alleen komt Priya er al snel achter dat er zich ook een groot gevaar in het vervloekte hart van Kuwatta zélf schuilhoudt…

Tips van de week