De nominaties van de Prijs van de Jonge Jury 2024 zijn bekend!

Vandaag zijn de nominaties voor de Prijs van de Jonge Jury 2024 officieel bekendgemaakt. Deze toonaangevende prijs wordt jaarlijks toegekend aan het favoriete, origineel Nederlandstalige, jeugdboek van jongeren uit Nederland. Op 12 juni wordt de prijs uitgereikt tijdens de Dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg te Utrecht.

De jury, bestaande uit enthousiaste, jonge lezers tussen de 12 en 15 jaar, heeft de volgende drie genomineerden geselecteerd uit de 121 jeugdboeken die in 2023 zijn uitgebracht (op alfabetische volgorde):

  • 24 uur (Marcel van Driel)
  • Catch (Elvin Post)
  • Jimi Fender Johnson (Buddy Tegenbosch)

24 uur  – Marcel van Driel 

24 uur is een jeugdthriller die gaat over de 16-jarige Claire, die zonder geld, telefoon, jas en op blote voeten 24 uur uit de handen van twee gewapende jongens moet blijven. Als ze hierin slaagt, dan ontvangt ze 10.000 euro. Wanneer dit haar niet lukt of wanneer ze zich niet aan de spelregels van de twee gewapende jongens houdt, dan wordt ze doodgeschoten…

Meer lezen over '24 uur'

 

Catch – Elvin Post 

De spannende jeugdthriller Catch gaat over de 17-jarige Roos, die via Catch, een nieuwe jongerenapp, Noah leert kennen en hem dolgraag wil ontmoeten. Intussen wordt er in de stad voor de tweede keer in korte tijd een meisje vermoord en de politie vermoedt dat de dader zijn slachtoffers benaderd via Catch…

Meer lezen over 'Catch'

 

Jimi Fender Johnson – Buddy Tegenbosch

Jimi Fender Johnson is een spannend en muzikaal verhaal over de muzikale Jimi die terugreist in de tijd naar het New York van 10 september 2001. Hij probeert een persoonlijke en intense opdracht te vervullen op het WTC, op de ochtend van 9/11. Lukt het hem zijn taak te volbrengen en op tijd de wolkenkrabber te verlaten?

Meer lezen over 'Jimi Fender Johnson'

 

Prijsuitreiking op 12 juni in Utrecht

De Dag van de Jonge Jury is de feestelijke afsluiting van het leesbevorderingsprogramma van de Jonge Jury. Tijdens deze dag maken honderden jongeren kennis met hun favoriete jeugdboekenauteurs, stellen hen vragen en laten hun boeken door hen signeren. Ze volgen workshops en zingen mee met Babs op de Beat. Dit inmiddels uitverkochte leesfeest wordt afgesloten met de uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury 2024 en de Jonge Jury Debuutprijs.

Vorig jaar won Cis Meijer met haar boek Game On de Prijs van de Jonge Jury 2023 tijdens de Dag van de Jonge Jury 2023.

Leesplezier onder jongeren vergroten

In de aanloop naar de Dag van de Jonge Jury hebben honderden middelbare scholen meegedaan aan het lesprogramma van de Jonge Jury. Dit is het grootste leesbevorderingsprogramma voor jongeren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Bij deelname ontvangen docenten kosteloos lesmateriaal en worden leerlingen aan de hand van interactieve opdrachten aan het denken gezet over de boeken die ze lezen.

De Jonge Jury is erop gericht om jongeren aan het begin van hun middelbareschoolcarrière uit te dagen om zoveel mogelijk boeken te lezen en hierover een mening te vormen. Door middel van een uitgebreide groslijst en doorleestips wordt ingezet op het enthousiast én betrokken houden van nieuwe lezers.

De Jonge Jury is een leesbevorderingsprogramma van Passionate Bulkboek en Stichting Lezen. Passionate Bulkboek en Stichting Lezen zetten zich samen met scholen, bibliotheken en boekhandels in om het leesplezier onder jongeren te vergroten en om hen een mening te leren vormen over de boeken die zij lezen.

Deel deze pagina:

Nieuws