Tip van de week: De bionische vogel

“Als die spitse snavel voor de ijsvogel werkt, dacht de ingenieur, dan zou dat voor de trein en de tunnel ook wel eens de oplossing kunnen zijn.” (p. 86)

Schokdempers, flippers en de pixels in je beeldscherm; op het eerste gezicht hebben ze misschien weinig met elkaar gemeen. Maar wist jij dat ontwerpers zich voor alle drie lieten inspireren door aandachtig naar vogels te kijken?

Annemarit van Broekhovens non-fictie boek De bionische vogel stelt de vogel als wetenschappelijke inspiratiebron centraal. Het boek berust op het concept van zogenaamde ‘biomimicry’: de overtuiging dat we veel van de natuur kunnen leren door haar na te bootsen.

Op speelse wijze tovert Van Broekhoven, ondersteund door verhelderende illustraties van Margot Westersmann, een wonderlijke wereld vol technologie tevoorschijn. We kunnen blijven leren van vogels, zo is steeds de insteek: van de zwermintelligentie van de spreeuw tot aan de schokdempende schedel van een specht. Verdiep je in de natuur en voed je vindingrijkheid!

 

Deel deze pagina:

Tips van de week