Drie vragen aan… Jennefer Mellink

Het boek Genadeloos van schrijver Jennefer Mellink is één van de elf Leestips van de Jonge Jury 2021! Jennefer vertelt ons over haar fascinatie voor misdaden en over hoe zij op de titel Genadeloos is gekomen.

Hoe ben je op de titel Genadeloos gekomen?

Ik vond Genadeloos goed passen bij alle personages. Bij dit verhaal kwam de titel dan ook later. Eén van de hoofdpersonages heet Clemens. Toen ik er in een later stadium achter kwam dat zijn naam ‘genadig’ betekent (dat gegeven wordt ook omschreven in het verhaal), was voor mij de titel helemaal perfect. Tegenstrijdigheden spelen namelijk een grote rol in Genadeloos.

Heb je een bijzondere voorliefde voor misdaden? Zo ja, waar komt die vandaan?

Het is vreemd om te zeggen dat ik een voorliefde voor misdaden zou hebben. Misdaden fascineren me. Ik kan bijvoorbeeld niet begrijpen waarom iemand moorden pleegt voor eigen gewin. Het is interessant om meer over de moordenaar en zijn/haar beweegreden te weten te komen. Niet om begrip te krijgen, maar om het totaalplaatje in te kunnen beelden. Het achterliggende, psychologische aspect, vind ik heel boeiend en daar schrijf ik graag over.

Als je een epiloog zou schrijven, hoe zou het dan iedereen zijn vergaan? 

Als ik hier zou omschrijven hoe het eenieder is vergaan, weet de lezer van dit interview hoe Genadeloos is afgelopen. Ook diegenen die het boek nog willen lezen. Dat zou ik jammer vinden. De lezers van Genadeloos mogen zelf invullen hoe het de personages nu vergaat. Dat is ook het leuke van lezen; je kunt je eigen fantasie gebruiken. Vergelijk het met een creatief doe-het-zelf-pakket. De schrijver levert de instructie, de lezer koopt het materiaal en zet het naar smaak in elkaar. We lezen allemaal hetzelfde boek, maar we creëren beelden die wel zelf willen zien.

T/m maandag 3 mei 2021 kan er via de website van de Jonge Jury gestemd worden voor de Prijs van de Jonge Jury en voor de Jonge Jury Debuutprijs 2021. Stem nu op jouw favoriete boeken van 2020!  

Deel deze pagina:

Blogs