De Maand van de Geschiedenis

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, met als thema Hij/Zij. Centraal staan hierom verschillen tussen gender en hoe die in de geschiedenis gevormd zijn. Voor de Jonge Jury kunnen natuurlijk veel leuke, historische boeken gelezen worden. In dit artikel lichten we er daar een aantal van uit, zodat je met dit herfstige weer lekker onder de dekens kan kruipen met een boek dat aansluit bij de Maand van de Geschiedenis.

Koorddansen – Wendy Stroobant

Cover van het boek Koorddansen

Joren gaat als tuinman werken bij een bijzondere familie. Hij vindt het er maar vreemd aan toe gaan, maar valt toch voor de charmante Edith. Haar tweelingbroer, Edward, is een stille jongen, die door zijn familie wordt aangespoord om wat stoerder te worden. Dit boek, Koorddansen, duikt dieper in het thema van deze Maand van de Geschiedenis, waarin vragen zoals of Edward dan wel een échte jongen is centraal staan.

IJzerkop – Jean-Claude van Rijckeghem

Ijzerkop van Jean-Claude van Rijckeghem is Tip van de Week van de Jonge Jury!

IJzerkop gaat over de koppige Stans, een opstandig meisje die leeft in het Frankrijk tijdens het bewind van Napoleon. Ze droomt ervan om de wereld te zien, maar haar ouders besluit om haar uit te huwelijken gooit roet in het eten. Haar huwelijk voelt afschuwelijk, dus ze besluit weg te lopen. Verkleed als jongen sluit ze zich aan bij het leger van Napoleon, waar ze goed op haar plek is. Maar wat als ze erachter komen dat ze eigenlijk een meisje is?

Het geheim van de goudenregen – Chris Houtman

Het geheim van de goudenregen gaat over Elizabeth Blossom, een voorouder van Barack Obama. Zij groeide in de 17de eeuw op in Leiden, waar ze het erg naar haar zin had. Met haar vaders besluit om naar Amerika te verhuizen, zodat ze een bestaan op kunnen bouwen in de Nieuwe Wereld, is ze dan ook niet blij. In een land waar weinig ruimte is voor andersdenkende, probeert Elizabeth toch haar eigen weg te gaan.

Grondvuur – Mirjam Gielen

Tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is ook de stad Nijmegen zwaar getroffen. Grondvuur gaat hierover. Als Julia een doos met oude brieven van haar oma vindt, die geschreven zijn tijdens en na de oorlog, wil ze hier meer over te weten komen. Al lezend ontdekt ze een oud familiegeheim, maar haar oma wil hier verder niks over loslaten. Ze gaat dus zelf op onderzoek uit. Wat doe je als niemand meer over het verleden praat?

Verdwenen woorden – Monique de Heide

Verdwenen Woorden van Monique de Heide is de Tip van de Week van de Jonge Jury!

In Verdwenen woorden gaat Joost in de krochten van Parijs op zoek naar zijn vermiste vader. De enige hints bij zijn zoektocht zijn mysterieuze e-mails die uit de achttiende eeuw lijken te komen en de aktetas van zijn vader, met daarin de verloren gewaande drukproef van de beroemdste encyclopedie ooit. Deze zoektocht is alleen niet zonder gevaar, want er zitten meer mensen achter het manuscript aan.

De vloek van Voorst – Joke Eikenaar

De Vloek van Voorst speelt zich af in 1361 in Zwolle. In de buurt van de stad woont een roofridder, Zweder van Voorst, die de omgeving onveilig maakt met zijn plunderingen en rooftochten. Vlakbij zijn kasteel ontmoeten geitenhoedster Meike en rijkeluiszoon Jorrik elkaar regelmatig. Beide raken zij in een eigen strijd verwikkeld als de bisschop Jan van Arkel de strijd aanbindt met Zweder, wat een ingrijpende oorlog tot gevolg heeft.

Wil je nog meer boeken lezen? Klik hier voor meer boekentips.

Deel deze pagina:

Blogs