Daniël blogt: Fataal

Ook dit jaar is het weer gelukt een aantal leesgrage jongens te vinden. Meet Daniël: ambassadeur van het Jonge Jury Boekgenootschap, 14 jaar oud, gek op acteren, wilde dieren spotten én lezen. Hij vindt het geweldig om met behulp van een boek even in een andere wereld te zijn en zo spannende avonturen mee te maken. Ook vindt hij het fantastisch om zelf te schrijven. Zijn eerste blog gaat over het boek Fataal van Eva Burgers.

Vier vriendinnen op een fatale vakantie…

Inmiddels is de zomervakantie alweer een tijdje voorbij. Het is tijd om weer terug naar school te gaan: huiswerk maken, vroeg opstaan, verplichtingen, regels. Hoorde ik je nou zuchten? Gelukkig weten we: volgend jaar weer een nieuwe zomervakantie! Verder hebben we de leuke herinneringen, foto’s en souvenirtjes nog. Logisch, zou je denken. Toch is dat niet vanzelfsprekend. In het boek Fataal van Eva Burgers kan iemand zijn vakantie op Kreta niet navertellen…

Eva Burgers, die jarenlang als rechercheur werkte op de afdeling zware criminaliteit, heeft weer een nieuwe jeugdthriller geschreven. Fataal speelt zich vooral af op Kreta, waar vier hartsvriendinnen de vreselijkste vakantie van hun leven meemaken. Het begint met een hek dat openstaat, terwijl hij bij vertrek was gesloten. Daarna volgt diefstal, bedreiging, ontvoering en… moord. Wat is er aan de hand en waar zijn de vriendinnen nog veilig? Dat ga ik jullie vandaag helaas niet vertellen, maar ik ga jullie wel laten kennismaken met de vier hoofdpersonen en vertel ondertussen mijn mening over het boek.

Om te beginnen hebben we Emily. Wanneer de vier vriendinnen op vakantie gaan, is Emily verdrietig. Haar ex-vriendje heeft haar gedumpt en nu is ze van mening dat jongens alleen maar problemen brengen en je pijn zullen doen. Haar ouders zijn van die typische sportfanaten, zij gaan ervan uit dat Emily naar de sportacademie gaat, terwijl hun dochter er zelf van droomt om een politieopleiding te mogen doen. Wanneer tijdens de vakantie vreemde gebeurtenissen zich opstapelen en de politie van Kreta weinig lijkt te doen, kan Emily het niet laten om zelf het een en ander uit te zoeken. Dat ze talent heeft, blijkt al gauw: ze ontdekt veel sporen en zit iedere keer niet ver van de realiteit. Dat is ontzettend knap, want de motieven van de daders in dit boek zijn soms behoorlijk onlogisch.

Als tweede hebben we Fay. Zij is een echte kattenkop. Haar ouders zijn stinkend rijk en Fay is dan ook gewend om alles te krijgen wat ze wil. Een groot aantal lezers denkt nu waarschijnlijk: ‘Waren mijn ouders maar zo rijk…’ Ik zal jullie uit je droom halen. Fay is rijk en kan alles krijgen wat ze wil. Tenminste, alles wat te koop is. De twee belangrijkste ingrediënten van geluk ontbreken in haar leven (Zo zeg, dat klinkt poëtisch!): liefde en acceptatie. Fay is vaak jaloers: waren haar ouders maar zo lief als die van haar vriendinnen. Ook is Fay verliefd op een jongen, maar hij werkt in een goedkope strandtent. Haar ouders zouden die jongen nooit goedkeuren. In het boek ontwikkelt Fay zich. Ze verbetert haar negatieve karaktereigenschappen, maar dit is niet het enige wat Fay overkomt in dit boek. Het boek is namelijk erg spannend en Fay krijgt misschien wel de grootste klappen.

Als derde wil ik jullie voorstellen aan de flapuit Lauren. Haar kan ik misschien wel het beste beschrijven als Anna van Arendelle uit Disney’s Frozen. Ze is vaak blij en enthousiast, maar heeft een haat-liefde relatie met Fay (Elsa). Bovendien vindt ze jongens geweldig en als het goed voelt, is het goed! Deze laatste eigenschap van Lauren zorgt wel voor een minpunt: Lauren krijgt verkering en deelt gelijk het bed met die jongen. Na 3 dagen! Maar het wordt nog erger, want Eva Burgers beschrijft elke kus of beweging met de hand, waar die ook heen mag gaan.

Als laatste is er Naomi. Naomi is de minst opvallende meid van de club. Ze is gewoon wat meer in zichzelf gekeerd. Ze is eigenlijk de tegenpool van Lauren. Lauren is overdreven enthousiast en zegt alles wat ze denkt, terwijl Naomi enorm rustig is en nadenkt voor ze iets naar buiten brengt. Verder is Lauren behoorlijk snel met jongens en is Naomi meer afwachtend. Helaas is er een keerzijde aan deze afwachtendheid. Ik verklap niet teveel, maar als dit boek niet zo onvoorspelbaar was geweest, had Naomi alles anders gedaan. Als een zekere gebeurtenis makkelijker was geweest om te zien aankomen, had Naomi haar ‘jongens-protocol’ laten varen en de afwachtendheid aan de kant gezet.

Samenvattend, als ik de onlogische motieven van de daders en het seksueel gegronde hoofdstuk met Lauren afweeg tegen de onvoorspelbaarheid en ongenadige spanning in het boek Fataal, kom ik uit op een beoordeling van een 7,5! Het is een leuk boek, maar dus wel met de minpunten die ik net heb opgenoemd. Toch zal ik je zeker aanraden dit boek te lezen. Dus ben jij nieuwsgierig geworden naar: de ontdekkingen van Emily, de spanning rondom Fay en de tegenslag die Naomi te verwerken krijgt? Ren dan naar de boekenwinkel en haal snel het boekFataal.

Groetjes Daniël van het Jonge Jury Boekgenootschap!

Deel deze pagina:

Blogs