De Jonge Jury

Stichting Lezen en Passionate Bulkboek willen er met de Jonge Jury voor zorgen dat jongeren met plezier lezen en een mening hebben over de boeken die ze lezen. Leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs in de leeftijd van 12 tot 16 jaar lezen voor de Jonge Jury een aantal jeugdboeken en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De drie boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

De Prijs van de Jonge Jury wordt sinds 1998 uitgereikt. Vanaf de editie in 2017 komen alleen nog oorspronkelijk Nederlandstalige boeken voor de prijs in aanmerking.

De Jonge Jury is geschikt voor klassen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs op alle niveaus.

Aftermovie Dag van de Jonge Jury

Bekijk hieronder de aftermovie van de Dag van de Jonge Jury 2024!

Over Passionate Bulkboek

Samen lezers maken, is de missie van Passionate Bulkboek. De organisatie zet zich al ruim 25 jaar in voor leesplezier en literatuuronderwijs onder Nederlandse jongeren. Dat doen haar medewerkers door educatieve programma’s op het gebied van literatuuronderwijs en leesbevordering te ontwikkelen en aan te bieden binnen het vak Nederlands in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Tienduizenden jongeren nemen jaarlijks deel aan onze leesbevorderingsprogramma’s, waarbij we een adviserende en faciliterende rol op ons nemen.

Educatieve programma’s

Passionate Bulkboek biedt jongeren educatieve programma’s aan met leesplezier en leesbevordering als doel. De programma’s sluiten naadloos aan op de kerndoelen en elke methode Nederlands in het voortgezet onderwijs en het mbo. De werknemers van Passionate Bulkboek zijn verantwoordelijk voor (de uitvoering van) Er Was EensJonge JuryDe Inktaap, de Dag van de Literatuur, de Dag van het Literatuuronderwijs en de Anna Blaman Prijs.

 

Vakinhoudelijke verdieping

Naast de educatieve programma’s voor leerlingen, biedt Passionate Bulkboek ook vakinhoudelijke verdieping aan voor docenten (in opleiding) voor het vak Nederlands, docenten van andere vakken die aan de slag willen met leesbevordering, media- en bibliothecarissen en andere onderwijsprofessionals.

Passionate Bulkboek organiseert bijvoorbeeld tweejaarlijks de Dag van het Literatuuronderwijs, een eendaags symposium over literatuuronderwijs en leesbevordering

Daarnaast biedt de organisatie een scholingsaanbod in de vorm van inspiratiesessies en trainingen aan voor wie zich wil verdiepen in leesbevordering.

Inspiratiesessies

Ten tijde van een inspiratiesessie licht de adviseur Leesbevordering toe hoe de deelnemers aan de slag kunnen met lezen in de klas. Onderwerpen zoals leesweerstand bij jongeren en vrij lezen komen aan bod. Verder heeft de inspiratiesessie een praktische insteek: de adviseur Leesbevordering deelt succesvolle praktijkervaringen, handvatten en lessuggesties met de deelnemers.

Meer over de informatiesessies

Trainingen

Passionate Bulkboek biedt trainingen aan voor onderwijsprofessionals die zich volledig willen onderdompelen in leesbevordering. Tijdens een training licht de adviseur Leesbevordering alle onderdelen van leesbevordering toe.  Deelnemers gaan actief aan de slag met toepasbare lesopdrachten en ontvangen verscheidene boekentips.

Meer over de trainingen

Over Stichting lezen

Stichting Lezen is er om ervoor te zorgen dat alle kinderen en jongeren een omgeving hebben die ze de kans biedt om het plezier in lezen te ontdekken en boeken te kiezen die aansluiten bij hun belangstelling. Zo kunnen ze uitgroeien tot blijvende lezers.

Om dat te bereiken stemt Stichting Lezen bestaande activiteiten op het gebied van leesbevordering en literatuureducatie op elkaar af en stimuleren zij initiatieven, methodieken en instrumenten die vernieuwend zijn. Dat gebeurt door organisaties bijeen te brengen en te verbinden en door financiële ondersteuning.

Ook het stimuleren van onderzoek en de verspreiding van onderzoeksresultaten behoort tot het werk van Stichting Lezen. Belangrijkste doelgroep zijn jongeren van 0-18 jaar. Deze doelgroep wordt voornamelijk via intermediairs zoals ouders of verzorgers, bibliothecarissen, leerkrachten en docenten bereikt.