Tip van de week: De vlucht van Farid

De vlucht van FaridMarc de Bel
Farid is een pientere, dertienjarige Hazara-jongen. Hij woont samen met zijn opa, ouders, broer en zussen in een klein dorp in de Zafar-vallei. Het leven is daar steenhard. Vooral nu het er al jaren niet meer heeft geregend. Het wordt er ook steeds onveiliger nu de Taliban zich steeds meer laten gelden en zeker voor de Hazara’s. Veel dorpelingen trekken naar de hoofdstad Kaboul, in de hoop op een beter en veiliger leven. Anderen proberen het land te ontvluchten, richting Europa. De ouders van Farid staan voor een verschrikkelijke keuze.

De vlucht van Farid is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een dappere tiener, die er nog altijd van droomt om astronaut, voetballer, onderwijzer en tekenaar te worden.

“Die putten zijn de schuld van de oorlog, die vroeger vooral in het zuiden van het land werd gevoerd, maar nu sinds enkele jaren ook bij ons in het noorden woedt. Afghanistan heeft eigenlijk altijd al oorlog gekend. Oorlogen waarin wij, Haxara, vaak het grootste slachtoffer waren en nog altijd zijn. Zowel de Taliban als de soennitische Pathanen zien ons, sjiitische Platneuzen zoals ze ons noemen, liever dood dan levend. Volgens opa komt dat omdat wij zouden afstammen van Dzjengis Khan, die in de dertiende eeuw zowat de hele islamitische wereld veroverde. Zijn bloed zou nog altijd door onze aderen stromen. Iets waar wij gerust trots op mogen zijn, meende ook meester Parwiz, die daar heel boeiend over kon vertellen.” (p. 30)

Deel deze pagina:

Tips van de week