Tip van de week: Vrouwendag

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van verbondenheid tussen vrouwen over de hele wereld. Meisjes en vrouwen zijn ongelooflijk sterk, en dat is terug te lezen in de volgende boeken!

GrijsCarlie van Tongeren
‘Kom op, Chaja! Er is niets gebeurd, die avond. Niet echt. Niets ergs, in ieder geval. Je wilde hem, dus dan wilde je dit ook. En het is al drie maanden (en drie dagen) geleden, dus waarom ben je er überhaupt nog mee bezig?’ (p. 8)

Tijdens een avond dansen en flirten op het laatste strandfeestje van de zomer, lopen Chaja en Wes samen de duinen in. Beiden houden echter een ander gevoel over aan wat er daar is gebeurd. Wes is trots op zijn verovering, hoewel hij weleens betere seks heeft gehad. Chaja had iets heel anders voor ogen toen ze meeliep en geeft zichzelf de schuld omdat ze hem niet heeft gestopt. Deze avond heeft voor beiden impact op school. Grijs is een allesbehalve zwart-wit verhaal over consent. Het bevat het gevoelige onderwerp seksueel overschrijdend gedrag.

 

 

Maar een meisjeGemma Geurts
‘Gerrie, je schreef dat Erwin het niet nodig vindt dat je emancipeert, dat je tevreden bent met leven als huisvrouw. Zit je al op voorhand te broeden terwijl je nog geen ei gelegd hebt? Ik snap het niet. Je was altijd zo stoer met je leren jackje, met je opgevoerde brommer. Mijn vader noemde je een wilde meid, eigenwijs. Ik vond je leuk. Waar is de Gerrie gebleven met wie ik moed schepte om hardop ‘Kut!’ te zeggen als mannen ons kut behandelden.’ (p. 19)

Charlotte groeit op in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw en ze wil zelf kiezen wat ze worden. Er wordt van haar verwacht dat ze lief is en helpt in het huishouden, maar eigenlijk wil ze met gereedschap leren werken en gaan studeren. Doorleren is echter iets voor jongens en meisjes krijgen een heel andere behandeling. Op allerlei manieren verzet Charlotte zich tegen de rol waarvoor haar opvoeding en het onderwijs haar klaarstomen. Ontkomt ze aan het lot van huisvrouw dat van vrouwen in die tijd wordt verwacht?

 

 

 

Stemmen op jouw favoriete boek voor de Jonge Jury kan via https://jongejury.nl/stemmen/.

Deel deze pagina:

Tips van de week