Tip van de week: sprookjes en mythes

 

Van oudsher worden sprookjes en mythes van generatie op generatie doorgegeven. Ze leren ons lessen over onszelf, anderen en de wereld om ons heen. Deze verhalen heb je weleens gehoord, maar doordat sprookjes worden doorgegeven, en dus aangepast, is er ook ruimte voor een andere invulling van het al bestaande verhaal. Kan jij het originele verhaal van het nieuwe onderscheiden?


De leerling van de heks
K.T. Sterling
Een briesje streek over de planten en deed de blaadjes trillen. Een zindering prikkelde over haar rug en zorgde voor kippenvel op haar armen. Het moment waarop ze zo lang had gewacht was bijna aangebroken. Het wachten en constante zoeken was bijna gedaan. Eindelijk had ze een fae gevonden, een fae die haar hart aan een mens had geschonken en zwanger was geworden. Nu had ze maar één ding voor ogen. Die baby zo spoedig mogelijk in haar bezit hebben.
– K.T. Sterling (De leerling van de heks, pagina onbekend).

 

In deze moderne hervertelling van Rapunzel leeft de jonge Rozella afgezonderd van de buitenwereld, slechts vergezelf door een pratende kat en de heks Corrighane, die haar onderwijst in de magie. Elke dag leert ze de kunst van magie, maar de druk die op haar rust is overweldigend. Op een dag beseft ze dat haat leven is gebaseerd op leugens. Samen met de kat ontsnapt ze aan haar isolatie. Echter, er loert iets demonisch op haar, iets dat haar achtervolgt…


Theseus en de Minotaurus Ingrid Vandekerckhove

Filippos was intussen gestrand en lag in het mulle zand als een aangespoelde zeehond. Hij keek naar de ruggen van zijn drie vrienden en wist nu al wie er ging winnen. Je zag het aan de spieren op Theseus rug en aan zijn armen, zijn bovenbenen en billen, die zo hard waren als staal. Hij was groot, nog groter en breder dan Yannis. Zelfs zijn zwarte haren straalden kracht en onverzettelijkheid uit. Steeds meer zag Filipos goddelijke hoogmoed uit bij Theseus, alsof die meegroeide met zijn spieren.’’ (p. 12-13).

 

De Griekse held en halfgod Theseus is van bijzondere afkomst: hij is de zoon van twee vaders, de god Poseidon en een sterfelijke koning. Om te ontdekken wie zijn sterfelijke vader is, moet Theseus een enorm zware steen optillen. Met zijn bijna goddelijke kracht, intensieve training en de steun van Herakles slaagt hij er uiteindelijk in om het rotsblok te verplaatsen. Met deze onthulling begint Theseus aan een avontuur dat hem naar Athene en Kreta voert. Daar wordt hij verliefd op de koningsdochter Ariadne en moet hij een monster confronteren. Dit boek vertelt het spannende verhaal die de wereld verkent op zoek naar zijn afkomst en daarbij een heroïsche strijd levert.

Deel deze pagina:

Tips van de week