Tip van de week: Wat ons nog rest

“De straten zijn verlaten. Geen uitgelaten kinderklassen. Geen joelende jongens op de fiets. Geen rinkelende trams of strakke zakenmannen. Dat zijn lang vervlogen tijden. Alleen wij, ruïnevrouwen, zijn nog op post. Mannen en zelfs jongens vind je hier niet meer.” (10)

Het is 1945, de Tweede Wereldoorlog loopt op haar einde. Een jonge Berlijnse vrouw vertelt in prozaïsche versvorm over de verschrikkingen en uitputting van de oorlog. Onder de restanten van haar huis, schuilt ze met haar moeder al dagenlang in de kelder. Er is weinig eten, de mannen zijn nog aan het front en de Russische bevrijding gaat met veel geweld gepaard.

Met Wat ons nog rest vertelt historica en jeugdboekenschrijfster Aline Sax een heftig en bij vlagen schokkend verhaal. “Sax toont de gruwelijkheid en waanzin van de oorlog,” schrijft Jaapleest, “vooral wat er aan het eind van de streep overblijft: alleen maar verliezers.”

Een aangrijpend persoonlijk oorlogsverslag in vrije versvorm.

Deel deze pagina:

Tips van de week