Tip van de week: In mijn straat bloeien geen bloemen

“Ik weet het, ik ken het en toch slaat mijn hart telkens weer op hol. Dan lijkt het of er ook binnen in mijn borst een bom ontploft, alsof mijn hart wil ontsnappen.” (6)

Nadat de vijftienjarige Zainab haar vader verliest bij een bominslag, besluit haar moeder dat het tijd is Aleppo te ontvluchten. In het donker vertrekken ze, met nauwelijks iets op zak en een lange, onzekere tocht voor de boeg. Samen trotseren ze het gevaar van onbetrouwbare mensensmokkelaars en een onstuimige zee. En zelfs als het Griekse vluchtelingenkamp uitzichtloos lijkt, houdt Zainab moedig vol in haar zoektocht naar veiligheid.

“Kun jij je voorstellen hoe het is om te leven in oorlogsgebied?” vraagt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, de lezer in het voorwoord. Anders dan verlammende nieuwsberichten en abstracte statistieken, weet auteur Roger Vanhoeck dit voorstellingsvermogen bij de jonge lezer te ondersteunen. Met In mijn straat bloeien geen bloemen beleef je het verhaal van Zainab van dichtbij. Een aangrijpend en belangrijk boek.

Deel deze pagina:

Tips van de week