Tip van de week: De spin en de sleutel

“Alle spieren staan strak in mijn lijf en opeens snap ik het: Elena is een zonnestorm. Als zij er is, raakt alles volledig verstoord.” (40)


Elena is op de vlucht. Impulsief gooit ze haar telefoon weg en knipt ze haar haren kort in de trein. Ze gaat logeren bij haar tante die in the middle of nowhere op een boerderij woont. Het is de enige oplossing, zo meent ze: “Er was niemand anders op de wereld die mij een maand wilde hebben” (12). Op de boerderij ontmoet ze Atlas, een jongen die stellig volhoudt dat het einde van de wereld nabij is. Ze voelt het al snel: deze jongen verbergt iets, maar wat? Kloppen de onheilspellende verhalen die zijn zusje over hem vertelt?

In De spin en de sleutel worden de geheimzinnige verledens van Elena en Atlas langzaam ontrafeld. De twee draaien om elkaar heen. Letterlijk, maar ook vormelijk, in een vertelperspectief dat elk hoofdstuk tussen hen wisselt. Daarbij kaart Woltz in het verhaal op subtiele wijze eigentijdse thema’s aan, zoals de druk van social media, vervreemding van de natuur en de doorsudderende nasleep van de coronapandemie.

De spin en de sleutel is een raadselachtig en scherpzinnig boek dat op wonderlijke wijze luchtig en beklemmend tegelijk is. “[É]én van haar beste boeken tot nu,” schrijft het recensieplatform Jaapleest lauwerend.

 

 

Deel deze pagina:

Tips van de week