Tip van de week: De levens van Lanya

“‘Ze is te veel verwesterd, het wordt met de dag erger,’ zei mijn vader. Hij stond in de keuken te bellen en had me niet horen thuiskomen. Ik wist meteen dat het over mij ging.” (p. 7)

Deze week een aangrijpende #tipvandeweek. Schrijver Mirjam Oldenhave, bekend van haar populaire Mees Kees-boekenreeks, vertelt met De levens van Lanya het persoonlijke en waargebeurde verhaal van haar eigen pleegdochter.

Op jonge leeftijd vlucht de Koerdische Lanya samen met haar ouders en zusje weg uit Irak. In Nederland wordt ze tijdelijk opgenomen in een pleeggezin, waar ze langzaam went aan haar nieuwe omgeving. Ze krijgt zin in de toekomst: ze wil studeren, gaan samenwonen met vriendinnen en uitgaan in de weekenden. Maar dan ineens blijkt dat Lanya’s ouders de toekomst heel anders voor zich zien: per toeval vangt Lanya op dat ze zal worden uitgehuwelijkt aan een Irakeese man. Wat moet ze nu?

De levens van Lanya is een indringend verhaal over onmogelijke keuzes, cultuurverschillen en een jong en dapper meisje dat worstelt met de verwachtingen van haar familie. Een krachtig boek, met tekeningen van Carolien Wesselink.

Deel deze pagina:

Tips van de week