Tip van de week: Rugzwemmen

“Ik wil geen zielige ijsberen meer. Geen smeltende gletsjers. Geen hittegolven, orkanen, overstromingen. […] Maar ik wil er ook niet meer tegen vechten.” (p.16)

Van jongs af aan wordt de twaalfjarige Noor door haar ouders meegesleept naar klimaatdemonstaties en protesten. Ze groeit op met doemverhalen die haar ontluikende activisme verlammen. Mag zij dan niet ook een keer met het vliegtuig op reis naar een ver land, zoals haar vriendinnen? Mag ze niet gewoon een zorgeloze zomer lang zwemmen en de grimmige toekomstscenario’s even negeren?

In zijn fictiedebuut Rugzwemmen verkent Marc ter Horst, volgens het Parool ‘de klimaatkoning van de Nederlandse kinderboeken-non-fictie’, hoe klimaatverandering en -activisme de hedendaagse tiener bezighoudt. Met de klimaatprotesten op de A12 in volle gang en World Cleanup Day (16 september) in aantocht, is er misschien wel geen beter moment om Rugzwemmen open te slaan.

TIP! Naast onze algemene lesbrief is er ook door ‘Lees met LOES’ een lesbrief ontwikkeld die naar aanleiding van het boek kan worden gebruikt om met leerlingen te reflecteren op thema’s als burgerschap en klimaatactivisme. Vind die lesbrief hier.

Deel deze pagina:

Tips van de week