Marc Suvaal blogt: aan de slag!

Dit jaar viel de eer mij toe om me met het boek Tangramkat bij de elite op het gebied van boekvormgeving te voegen om een prijs in ontvangst te nemen voor één van de 33 best verzorgde boeken van 2016. Deze prijs bestaat al sinds 1926 en met uitzondering van wat oorlogen tussendoor is hij jaarlijks uitgereikt. De verkiezing is in het leven geroepen om iedereen in het boekenvak te stimuleren zoveel mogelijk zorg aan de uitgaven te blijven besteden. Vormgeving is daar een belangrijk deel van, maar papierkeuze, lithografie ,druk- en bind kwaliteit zijn ook belangrijk. Van zo’n uitreiking wordt altijd een happening gemaakt met de officiele opening van de expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Iedereen die bij de genomineerde boeken is betrokken, van uitgever tot binder, wordt uitgenodigd om deze uitreiking bij te wonen. Eerst wordt er heel gewichtig gesproken over ‘het vak’ en zijn er allerlei interviews met topontwerpers en eigenwijze uitgevers. Daarna gaan ze over tot de uitreiking van de prijzen.

De Prijs voor het Best Verzorgde boek is een prijs voor het héle boek. Alles moet dus kloppen: de omslag, papierkeuze, bindwijze enz, enz. Maar het gezicht van het boek, het belangrijkste promotie-element van een boek en daarmee zijn herkenbaarheid, dat blijft toch het omslag. Dat is namelijk wat je ziet als je de boekhandel inloopt, of wanneer je via internet op een boek googled. Daar kun je je mee onderscheiden van de rest.

Dit jaar krijg je met de Jonge Jury Ontwerpwedstrijd opnieuw de kans om te laten zien dat jij het óók in je hebt om een mooi omslag te maken. In mijn lesbrief vind je instructies en tips. Tijdens de uitreiking van het bestverzorgde boek zei Joost Nijsen, de grote baas bij uitgeverij Podium, iets wat ik graag aan alle jonge ontwerpers mee wil geven:

‘…een goed omslag is origineel en mooi, maar moet ook de inhoud en de essentie van het boek weergeven.’

Ik roep hierbij iedereen op die mooi kan tekenen, knutselen, computeren of briljante ideeën heeft om mee te doen aan de Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2018! Ik weet dat er heel veel jongeren zijn die prachtige dingen maken. Aan het eind van de rit mag ik jullie ontwerpen beoordelen en ik kan niet wachten om die te zien!

Succes,
Marc

Deel deze pagina:

Nieuws