Astrid Sy

Al van kleins af aan is Astrid (1987) gefascineerd door verhalen van vroeger. Tijdens haar studie geschiedenis ging ze volledig op in de middeleeuwen en niet veel later ontdekte ze ook de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Als onderzoeker voor Yad Vashem, verdiept Astrid zich in de ervaring van Joodse mensen tijdens de oorlog. Ze luistert naar de persoonlijke verhalen van oude mensen en bestudeerde talloze films en dagboeken. In haar debuut De brieven van Mia vervult Astrid haar grootste wens: ervoor zorgen dat alle verhalen die ze verzamelde gehoord worden en het meemaken van een oorlog begrijpelijk maken voor de jonge lezer.

Maar wat Astrid ook graag doet is het overbrengen van geschiedenis op een jong publiek. Bij de Anne Frank Stichting organiseerde Astrid educatieve projecten voor kinderen en jongeren. Hier vertelde ze niet alleen over Anne Frank, maar besprak zij ook vooroordelen en conflicten die vandaag de dag bestaan. Samen met Studio Noodzaak ontwikkelde Astrid de documentaireserie Project Ongehoord, die zij ook presenteerde. In de 10-delige afleveringen, ontdekken de jongeren verhalen van de Holocaust en reflecteren hierop vanuit hun leven nu. Namens social enterprise ROSE stories zet Astrid zich in voor meer diversiteit in het medialandschap. Dit doet ze onder andere door het geven van lezingen en TV- en radiopresentaties.

Haar meeste recente werk is een Young Adult-roman, geschreven over drie jonge vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen uit de handen van de nazi’s redden. Dit boek is uitgegeven door Luitingh Sijthoff en gekozen als één van de elf Leestips van de Jonge Jury 2022.

Deel deze pagina: