Nationale Mediatheek Trofee

De Nationale Mediatheek Trofee is een prijs die leerlingen, docenten en mediathecarissen op scholen in het voortgezet onderwijs prikkelt om na te denken over de leesomgeving bij hun op school. Hoe ziet deze er nu uit, kan het verbeterd worden? Of is de leesomgeving nu al iets om trots op te zijn en vindt iedereen dat de trofee naar jullie school moet gaan?

De uitreiking van de Nationale Mediatheek Trofee 2018 én de bekendmaking van de Mediathecaris van het Jaar vinden plaats op dinsdag 20 november tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs in de Doelen te Rotterdam.

De Nationale Mediatheek Trofee zorgt voor meer aandacht voor een goede leesomgeving op school.

Hiernaast:

  • Moedigt de trofee leerlingen en docenten aan om hun schoolbibliotheek, mediatheek, leeslounge of klaslokaal te nomineren onderbouwd met argumenten en foto’s;
  • Richt de trofee aandacht op een goede, actuele boekencollectie;
  • Levert de trofee veel informatie en good practices op over leesomgevingen;
  • Is de trofee een stimulans om goede leesomgevingen in te richten.

VERLOOP VAN DE WEDSTRIJD

Heeft jouw mediatheek heerlijke leeshoeken? Kun je er altijd terecht voor een goed boek en zijn er fijne studieplekken? Tot 1 juni kon je jouw mediatheek opgeven voor de Nationale Mediatheek Trofee 2018.

Hoe doe je mee?
1. Maak een foto waarop je duidelijk ziet wat er zo speciaal is aan jouw mediatheek en stuur deze naar info@passionatebulkboek.nl.
2. Zet in de e-mail
* waarom de mediatheek zo goed is
* op welke school je zit (naam+adres)
* het e-mailadres van de mediathecaris
3. De winnende school krijgt een boekenpakket t.w.v. € 1000,-. De tweede prijs wordt ter beschikking gesteld door de Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs en betreft een cheque t.w.v. € 750,- voor het nog verder ontwikkelen van de leesomgeving. De derde prijs bestaat uit een interieuradviescheque t.w.v. € 500,- van InVorm architecten in de vorm van een quickscan.

Heb je je mediatheek aangemeld? Dan nemen wij vervolgens contact op met de mediathecaris. Aan hem of haar wordt gevraagd de inzending aan te vullen met uitleg over:

  • Waarom de leesomgeving er als dusdanig uitziet;
  • Hoe leerlingen worden gemotiveerd om meer en beter te lezen;
  • Hoe leerlingen worden ondersteund door personeel in de mediatheek en/of door docenten en ouders.

Uit alle inzendingen kiest een vakkundige jury de drie beste leesomgevingen. Een journalist brengt in september een bezoek aan de drie genomineerde mediatheken. Tijdens dit bezoek/interview wordt aanvullend vastgesteld:

  • Hoe de collectie is opgebouwd;
  • Hoe up-to-date de collectie is;
  • Hoe de niveau-indeling is (denk aan referentiekaders).

De journalist schrijft een artikel over de drie genomineerde leesomgevingen, voorzien van foto’s die tijdens het bezoek zijn gemaakt. De jury bepaalt wie de winnaar van de Nationale Mediatheek Trofee is.

UITREIKING 2017

De Nationale Mediatheek Trofee 2017 is gewonnen door RSG Magister Alvinus uit Sneek. De jury roemt het gevarieerde voorzieningsniveau van de mediatheek en de inzet van de mediathecarissen om het leesplezier bij de leerlingen te vergroten. De tweede prijs gaat naar het Alfa College uit Groningen en de derde prijs, die dit jaar voor het eerst wordt toegekend, is voor het Wolfert Tweetalig uit Rotterdam. Alle prijzen zijn uitgereikt door jeugdboekenschrijfster Annejoke Smids op de school van de eersteprijswinnaar.

Om meer jongeren aan het lezen te krijgen zijn boeken noodzakelijk en is een aantrekkelijke leesomgeving onmisbaar. De Nationale Mediatheek Trofee wordt georganiseerd om het belang van een goede leesomgeving onder de aandacht te brengen bij mediathecarissen, docenten en leerlingen, en sluit naadloos aan op het gedachtegoed van jeugdboekenauteur Aiden Chambers.

Eerste prijs
De eerste prijs wordt toegekend aan RSG Magister Alvinus in Sneek. De mediatheek is dankzij een gevarieerd voorzieningsniveau meer dan een studieruimte en biedt de leerlingen een complete leesomgeving in een plezierige en huiselijke sfeer. Daarnaast was de jury onder de indruk van de bevlogenheid van de mediathecarissen en dat zij diverse én originele activiteiten organiseren om het leesplezier te stimuleren. De eerste prijs omvat een boekenpakket t.w.v. € 1000,-, dat bestaat uit de elf Leestips van de Jonge Jury, de tien nominaties voor de Dioraphte Literatour Prijs én de drie genomineerde titels voor De Inktaap 2018. De overige titels mag de mediathecaris zelf bepalen.

Tweede en derde prijs
De tweede prijs gaat naar het Alfa College (locatie Kluiverboom) in Groningen en bestaat uit € 750,-, die gebruikt zal worden ter verbetering van de mediatheek. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs. Er zijn maar weinig mbo’s die een mediatheek hebben en alleen al daarom mag deze school geprezen worden. Verder zijn de mediathecarissen van mening dat er voor iedereen een boek te vinden is en dit zie je duidelijk terug in de acties die zij op touw zetten.
Deze editie van de Nationale Mediatheek Trofee is er voor het eerst ook een derde prijs te vergeven. Deze gaat naar het Wolfert Tweetalig uit Rotterdam, aangezien de enthousiaste mediathecarissen met een zeer beperkt budget veel voor elkaar weten te krijgen. Zij  ontvangen een interieuradviescheque t.w.v. € 500,- van InVorm Architecten in de vorm van een quickscan.

Jury
Dit jaar nomineerden maar liefst 95 leerlingen hun mediatheek, waaruit de jury hun keuze moest maken. De jury bestond dit jaar uit Rob Bonneur (eigenaar/architect bij In Vorm Architecten), Joke Boonstra (mediathecaris bij CSG Augustinus, vice-voorzitter van de Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs) en Monique van Oosterhout (eigenaar van Boekhandel v/h Van Gennep te Rotterdam). Het volledige juryrapport staat op de website.