Educatie

Stichting Lezen en Passionate Bulkboek willen met de Jonge Jury ervoor zorgen dat jongeren met plezier lezen en een mening hebben over de boeken die ze lezen. Leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar lezen voor de Jonge Jury een aantal jeugdboeken en brengen een stem uit op hun favoriete titels. De drie boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

leestips

De lijst met Leestips wordt ieder jaar begin december bekendgemaakt. Het lesmateriaal is gratis en wordt – na het bestellen via de webshop – digitaal verzonden. Tien Leestips worden aangedragen door de jongeren uit het Jonge Jury Boekgenootschap (peer-to-peer); een elfde Leestip komt voort uit de Jonge Jury Wild Card Wedstrijd. Voor de Jonge Jury 2018 kiest het Jonge Jury Boekgenootschap uit alle oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboeken die zijn verschenen in heel 2017.
De tips zijn onderverdeeld voor leerlingen in de onderbouw van vmbo basis tot en met theoretische leerweg en havo/vwo/gymnasium. De leerlingen kunnen in de stemmodule stemmen op een of meer titels van de elf Leestips. Daarnaast kunnen zij ook op een eigen vrije keuze (mits verschenen in 2017 en met de juiste NUR code) stemmen.

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste boeken, houd dan de Tip van de week in de gaten. Iedere dinsdag staat één van de titels uit de nieuwe lijst boeken in de schijnwerpers.
Boeken kunnen besteld worden via www.boekenopschool.nl.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal is modulair opgebouwd en kan direct in de lessen Nederlands toegepast worden. De docent is vrij hier zelf een route in uit te stippelen. De leden van het Jonge Jury Boekgenootschap presenteren de titels in filmpjes, waar de startles op inhaakt. Achtereenvolgens kan het hele boek gelezen worden en belevingsopdrachten gemaakt worden, of wordt juist alleen een fragment gelezen en worden de theoretische vragen behandeld. Het geheel nieuw ontwikkelde lesmateriaal is in samenwerking met de vier lesmethoden Nederlands (Op Niveau Onderbouw, Nieuw Nederlands en Taalent) geschreven. De lesbrieven sluiten naadloos aan op het curriculum en de kerndoelen per dakpan. Docenten hoeven dus geen extra tijd of lessen in te ruimen en kunnen direct met het lesmateriaal aan de slag.
De posters en stemansichten voor in de klas en het lesmateriaal zijn gratis te bestellen in de webshop.

Samenwerking met de schoolmediatheek

Samen met de schoolmediatheek brengt u de Jonge Jury effectief onder de aandacht van uw leerlingen. Door stemformulieren en aanvullende informatie over de Jonge Jury in de mediatheek beschikbaar te stellen, worden leerlingen extra gemotiveerd om hun stem uit te brengen. De schoolmediathecaris kan in uw lessen boeken introduceren en aangeven welke boeken die gelezen worden voor de Jonge Jury te verkrijgen zijn in de mediatheek. De schoolmediathecaris kan u ook ondersteunen door het aanbieden van achtergrondinformatie en inhoudsbeschrijvingen van boeken die in de les worden behandeld.

Samenwerking met de openbare bibliotheek

Bibliothecarissen zijn goed op de hoogte van de Jonge Jury en hebben vaak een zeer grondige kennis van jeugdliteratuur en van het niveau van jeugdboeken. Zij kunnen u met leencollecties én met verschillende activiteiten en materialen ondersteunen. Mocht u niet zeker weten of een bepaalde titel voor de Jonge Jury in aanmerking komt, dan kunt u dit door de bibliothecaris in de computer laten opzoeken. Voor informatie en afspraken over samenwerking kunt u het best zo spoedig mogelijk contact opnemen met de openbare bibliotheek in uw omgeving.

Stemprocedure sluit aan bij de lessen

Vanaf januari 2018 kunnen uw leerlingen stemmen op een of meerdere van hun favoriete boeken uit de door u behandelde selectie uit de Leestips. In de klas kunnen zij met elkaar in discussie gaan om te bepalen welk boek de Prijs van de Jonge Jury verdient. Stemmen kan via de stemmodule, of met het stemformulier. Vinden zij hun favoriete titel niet in de elf Leestips, dan kunnen zij die zelf handmatig toevoegen. Zo blijft de Jonge Jury de enige echte publieksprijs voor het beste jeugdboek.

De stemperiode eindigt eind april 2018. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de Dag van de Jonge Jury, die plaatsvindt op 6 juni 2018.

 

Stem samen en maak kans op een VIP-ontvangst tijdens de Dag van de Jonge Jury!

Bent u docent? Verzamel dan de stemformulieren van al uw leerlingen en maak kans op een VIP-ontvangst tijdens de Dag van de Jonge Jury. Overtuig ons door de stemformulieren en -ansichten samen met een motivatie op te sturen naar De Jonge Jury, Antwoordnummer 5233, 3000 VB Rotterdam. De motivatie mag de vorm hebben van een betoog, een tekening of knutselwerk, dus wees creatief!

Wie weet worden u en uw leerlingen op 6 juni feestelijk onthaald op de Dag van de Jonge Jury. Het VIP-arrangement bestaat uit 25x entreekaarten, boekenbonnen, consumptiemuntjes én T-shirts!

 

ontwerpwedstrijd

Leerlingen vinden het uitdagend om een eigen cover te maken voor een boek dat hen heeft aangesproken. Soms omdat ze de bestaande cover niet mooi vinden of omdat ze tijdens het lezen op een heel ander idee komen, maar vooral omdat het leuk is de fantasie op die manier te prikkelen.

Voor de Jonge Jury Ontwerpwedstrijd 2018 is door Marc Suvaal, vormgever bij Uitgeverij Lemniscaat, een inspirerende lesbrief gemaakt die stapsgewijs uitlegt hoe het ontwerp van een boekcover tot stand komt. In de lesbrief worden allerhande tips & tricks én voorbeelden gegeven.

Dag van de Jonge Jury 2018

Op woensdag 6 juni 2018 is het weer tijd voor de Dag van de Jonge Jury!  Tijdens dit unieke eendaagse festival waarin jeugdboeken en auteurs centraal staan, volgen leerlingen workshops en gaan zij in gesprek met hun favoriete auteurs. In het randprogramma vinden zij ontspanning bij de diverse spellen en acts en struinen zij rond langs de vele (boeken)stands. Het hoogtepunt van de dag is de uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury 2018. Wilt u deze bijzonder dag niet missen? Kaarten bestelt u in de webshop en kunnen (deels) worden betaald met Cultuurkaarttegoed.

 

Dag van de Jonge Jury Lokaal 2018

Voorkom lesuitval en kosten voor vervoer door met uw leerlingen – ongeacht het aantal – deel te nemen aan de viering Lokaal. Met de Jonge Jury Lokaal heeft u alles in huis om in uw eigen klaslokaal, aula of mediatheek de Dag van de Jonge Jury te vieren en dit kan ook na 6 juni 2018*.

De viering Lokaal omvat:

  1. gebruik van de speciale lesbrief rond de Jonge Jury voor een inspirerende verwerkingsopdracht in de klas. De uitwerkingen hiervan kunnen zonder meer in het fictiedossier van uw leerlingen;
  2. een live uitzending op YouTube tussen 14:00 – 15.00 uur uur waarin de Dag van de Jonge Jury 2018 wordt afgesloten. Te zien is een impressie van de dag met o.a. een spetterende act, gesprekken met de genomineerde auteurs en natuurlijk de uitreiking van de prijs van de Jonge Jury aan de winnende auteur.

De viering kan bovendien uitgebreid worden met een auteursbezoek aan de school! Een bekende jeugdliteraire auteur** gaat in gesprek met uw leerlingen.

*  de indeling bepaalt u zelf
** de 3 genomineerde auteurs zijn alleen in Utrecht aanwezig

Let op: er kan betaald worden met Cultuurkaarttegoed!