Tip van de Week: IJzerkop

IJzerkop is de nieuwe historische jeugdroman van Jean-Claude van Rijckeghem. Het gaat over de opstandige Stans, die in Frankrijk woont onder het bewind van Napoleon. Ter ere van de Maand van de Geschiedenis is dit spannende boek Tip van de Week. Het past niet alleen door de historische setting perfect bij deze geschiedenismaand, maar het verhaal, wat doet denken aan de Disney klassieker Mulan, sluit ook aan bij het thema van dit jaar: Hij/Zij.  

De achttienjarige Constance, of zoals ze eigenlijk altijd genoemd wordt: Stans, houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Haar huwelijk voelt als een gouden kooi, zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker.

Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet koste wat kost verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.

Wil je nog meer boeken lezen? Klik hier voor meer boekentips.

Deel deze pagina:

Tips van de week