Tip van de week: Syntopia

In het boek van Tanja de Jonge is Syntopia is een hypermoderne woontoren waarin alles tot in perfectie is uitgevoerd. Een duizelingwekkend gebouw, zelfsturende elektrische auto’s en zichzelf vullende koelkasten met verantwoord voedsel… verzin iets en het systeem voert het uit.

De toren is gebouwd door de schatrijke Haiko Trips die zijn project presenteert als een ecologisch supersysteem dat helemaal zelfvoorzienend is en een voorbeeld voor een betere samenleving. Met behulp van een camerasysteem met gezichtsherkenning en een onderhuidse chip communiceren de bewoners met het gebouw. Wonen in Syntopia betekent dat je wordt gewekt door een vriendelijke stem, niet langer dan drie minuten kunt douchen, je vuile glazen vanzelf schoon worden in de kast, je omringt bent door videomuren en dagelijks groenten uit eigen tuin eet. Timo probeert zijn ouders over te halen ook in de toren te gaan wonen, maar zij voelen daar niets voor. Zijn moeder vindt Haiko Trips met zijn hoogdravende idealen een over het paard getild mannetje en ze moet er niet aan denken altijd door camera’s omringd te zijn.

Timo droomt ervan om op zo’n plek te wonen. Maar voor hem blijft de deur van dit paradijs dicht: wie het niet kan betalen, krijgt letterlijk geen toegang. Robin, die bij Timo in de klas zit, woont wel in Syntopia. Om binnen te komen zal Timo Robin moeten veroveren, zijn klasgenote die wel het geluk heeft daar te wonen. Robin heeft het er naar haar zin, al heeft ze wel last van een opdringerige buurman. Ze is nieuwsgierig naar de serviceruimte van Syntopia die op de bovenste verdieping is en ontoegankelijk lijkt. Ze vraagt Timo en zijn vriend Milan om hulp om er achter te komen wat daar gebeurt. Al snel komen ze erachter dat het geluk in Syntopia een grimmige schaduwkant heeft.

Robotica is een terugkerend thema in de boeken van Tanja de Jonge. Het thema van mens en robot werkt ze verder uit in haar nieuwe boek ‘Syntopia’.

 

Deel deze pagina:

Tips van de week