Tip van de week: Nooit Meer Thuis van Martine Letterie

Lily en haar familie vertrekken noodgedwongen uit Indië. Ze zijn niet meer welkom in het land waar Lily is opgegroeid. In Nederland is het koud en alles is heel anders dan Lily gewend is. Zal ze zich hier ooit thuis gaan voelen? En wie is de man die ze soms voor zich ziet? Het lijkt alsof hij een boodschap voor haar heeft. Wat wil hij haar vertellen?

Dit boek speelt zich af in het jaar 1949. Lily heeft haar hele leven in Nederlands-Indië gewoond, maar Nederlands-Indië bestaat vanaf dat moment niet meer en alle families met Nederlandse afkomst worden gedwongen het land te verlaten. Samen met haar ouders en haar zus Joyce maakt ze de lange reis naar Nederland op het schip MS Oranje. Aan boord sluit ze vriendschap met Bennie, een jongen die net zo oud is als zij. Hij weet veel over Nederland, maar Lily weigert hem te geloven. Waarom zou zij in dat verre land gediscrimineerd worden? Ze is toch ook een Nederlandse? En dan ziet ze ook nog die geesten van overleden mensen, waarvan ze niet weet wat ze ermee aan moet…

In Nederland aangekomen blijkt het leven daar inderdaad flink tegen te vallen. Het is er koud, ze hebben opeens een heel klein huis, haar vader wordt ziek en op haar moeders steun kan ze ook niet rekenen. Lily heeft heimwee naar een land dat haar thuis niet meer is.

Martine Letterie laat in dit boek een boeiend en onderbelicht stuk geschiedenis zien, namelijk hoe moeilijk het voor Nederlandse mensen uit Indië was om na de oorlog weer terug te komen. Ook tegenwoordig krijgen veel mensen daar nog mee maken… Nooit meer thuis is een toegankelijk en vlot geschreven boek, waardoor je je even volledig in het verleden kan laten meetrekken. Zo zie je maar weer: geschiedenis hoeft echt niet saai te zijn!

Deel deze pagina:

Tips van de week